Kultura

Gre Lincoln prvi nagradi naproti?

STA / A.M.
9. 1. 2013, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Film Lincoln v režiji Stevena Spielberga je z desetimi nominacijami letošnji favorit za nagrade Britanske filmske akademije - bafta, britanske različice oskarjev.

Britanske filmske nagrade bafta bodo podelili 10. februarja v londonski Kraljevi operi. Med drugimi nagradami tudi bafte veljajo za pomembno smernico, kdo bodo letošnji dobitniki oskarjev. Te bodo podelili 24. februarja.

Med drugim je film nominiran za najboljši celovečerec, igralec Daniel Day-Lewis, ki igra nekdanjega ameriškega predsednika, pa se poteguje za naziv najboljšega igralca. V filmu ob boku Day-Lewisu nastopata Tommy Lee Jones in Sally Fied, ki sta nominirana za stranski vlogi. Film Lincoln si je med drugimi prislužil še nominacije za najboljše prirejen filmski scenarij, za izvirno filmsko glasbo ter za kostumografijo, piše na spletni stani Britanske filmske akademije.

Lincolnu s po devetimi nominacijami sledita filma Nesrečniki v režiji Toma Hooperja in Pijevo življenje, ki ga podpisuje Ang Lee. Oba sta nominirana v kategoriji za najboljši film, v kateri pa ni zaslediti novega filma o tajnemu agentu 007 Jamesu Bondu z naslovom Skyfall v režiji Sama Mandesa, ki se sicer lahko pohvali z osmimi nominacijami.

Za bafto za režijo se poleg Leeja potegujejo režiserji Michael Haneke (Ljubezen), Ben Affleck (Misija Argo), Quentin Tarantino (Django brez okovov) ter režiserka Kathryn Bigelow za film, ki prikazuje ozadje lova na terorističnega voditelja Osamo bin Ladna, s slovenskim naslovom 00:30 - Tajna operacija.

Ob Day-Lewisu so za glavno moško vlogo nominirani še Affleck (Misija Argo), Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), Hugh Jackman (Nesrečniki) in Joaquin Phoenix (Gospodar).

Za glavno žensko vlogo pa se v igri Emmanuelle Riva (Ljubezen), Helen Mirren (Hitchcock), Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), Jessica Chastain (00:30 - Tajna operacija) ter Marion Cotillard (Rja in kost).