Kultura

Zadnji film o Bondu med deseterico izbrancev za nagrado PGA

STA / S.R.
7. 1. 2013, 07.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zadnji film o slavnem britanskem vohunu, Skyfall, je postal prvi film o Jamesu Bondu, ki ga je ceh ameriških producentov (PGA) uvrstil med deseterico, ki se poteguje za cehovsko nagrado, poroča britanski BBC.

Nagrada PGA, ki jo bodo podelili 26. januarja, je poleg zlatih globusov pomemben pokazatelj možnosti, ki jih ima film za osvojitev oskarja za najboljši film. V zadnjih 23 letih je namreč kipec Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti dobilo kar 16 nagrajencev PGA.

Nazadnje sta se nagradi razlikovali šest let nazaj, ko je ceh podelil nagrado filmu Naša mala mis, akademija pa filmu Dvojna igra.

Poleg zadnjega Bonda so producenti letos na seznam uvrstili še filmi Misija Argo, "Beasts of the Southern Wilds" (Zveri iz južne divjine), Django brez okovov, Nesrečniki, Pijevo življenje, Lincoln, Kraljestvo vzhajajoče lune, "Silver Linings Playbook" (Vodnik za pozitivno mišljenje) in 00:30 - Tajna operacija.

Presenetljivo pa med deseterico ni filmov Hobit: Nepričakovano potovanje, "The Master" (Učitelj) in Vzpon Viteza teme, dodaja BBC.