Kultura

Senator McCain razočaran nad filmom o lovu na Osamo bin Ladna

STA / S.R.
19. 12. 2012, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Republikanski senator John McCain si je v ponedeljek zvečer ogledal film Tajna operacija (Zero Dark Thirty), ki govori o lovu na pokojnega terorističnega voditelja Osamo bin Ladna, naslednji dan pa je v senatu izrazil razočaranje nad filmom.

Ta namreč namiguje, da so bin Ladna ujeli na osnovi informacij, pridobljenih z mučenjem. McCain je v senatu povedal, da mu je bilo ob gledanju filma slabo, ker enostavno ni res, da bi najbolj iskanega terorista na svetu ujeli s pomočjo "posebnih zasliševalskih metod".

McCain je v času vietnamske vojne preživel pet let in pol v ujetništvu, kjer so ga prav tako zasliševali s pomočjo posebnih metod. Omenjeni film namiguje, da so informacije, ki so privedle do bin Ladnovega kurirja, zasliševalci dobili s simuliranim utapljanjem Kalida Šejka Mohameda, ki je med mučenjem priznal tudi odgovornost za napade 11. septembra 2001 in je danes zaprt na skrivnem mestu v Guantanamu na Kubi.

McCain je poudaril, da je lani tedanjega direktorja obveščevalne agencije Cia Leona Panetto vprašal o dejstvih, in Panetta mu je zagotovil, da informacije o bin Ladnovem kurirju Abu Ahmedu al Kuvajtiju niso dobili od Mohameda, ampak od ujetnika v neki drugi državi.

McCain je sicer ponovil, da nasprotuje tako imenovanemu vodnemu deskanju, in izrazil prepričanje, da take metode niso potrebne za uspeh v vojni proti teroristom, poleg tega pa se lahko uporabijo tudi proti ameriškim vojnim ujetnikom in škodujejo nacionalnemu ugledu.