Kultura

Si želite ogledati Pijevo življenje?

S.R.
17. 12. 2012, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najnovejši film režiserja Ang Leeja, ki nas je v preteklosti med drugim osupnil tudi s filmoma Prežeči tiger, skriti zmaj in Gora Brokeback nam predstavi mladega Pija, ki je sredi oceana na čolnu obtičal s tigrom, orangutanom, hijeno in ranjeno zebro.

Lee je s filmom Pijevo Življenje (Life of Pi) ustvaril naravnost revolucionaren film o mladeniču, ki preživi katastrofo na morju in se poda na epsko popotovanje, polno pustolovščin in odkritij.  Kot brodolomec se nepričakovano in neverjetno poveže s še enim preživelim – s strašnim bengalskim tigrom.

Film je nastal na podlagi istoimenske knjige pisatelja Yanna Martela (izšla je leta 2001), ki so jo prodali v več kot sedem milijonski nakladi, prevedli v več jezikov, skozi leta pa se je prebila na mnoge sezname najbolje prodajanih knjig.

Film se dogaja na treh celinah in dveh oceanih in glavnega junaka Piscina Molitorja Patela oziroma Pija Patela spremlja skozi mnoga leta in številne domišljijske kraje. Čeprav je snov romana dolgo časa veljala za nekaj, česar ni mogoče prenesti na veliko platno, je režiser Ang Lee dokazal, da je z veliko mero vztrajnosti in s pomočjo 3D tehnologije tudi takšno zgodbo mogoče učinkovito prenesti na filmsko platno. Film nas popelje skozi neverjetno dogodivščino mladeniča, ki je zdaj vznemirljiva in poduhovljena; zdaj mučna in zmagoslavna; pa duhovita in polna navdiha. Pri prenašanju zgodbe na velika platna Lee presega meje najbolj sodobnih filmskih tehnologij in tako je s Pijevim življenjem poskrbel za trenutek, ko znanost in umetnost znova preskočita v prihodnost – podobno kot sta to storila z vizualnimi učinki Titanika, 3D revolucijo Avatarja in računalniško grafiko uspešnice Rise of the Planet of the Apes, ki je glavnemu liku Ceasarju vdihnila dotlej neverjetno čustvenost in globino. Podobno kot Ceasar je tudi Richard Parker v Pijevem življenju povsem dodelan, verodostojen in plastičen lik, za katerega z lahkoto verjameš, da je v čolnu skupaj s Surajem Sharmo, ki igra Pija.

Tudi vi nestrpno pričakujete film Pijevo Življenje, ki v naše kinematografe prihaja 20.12.2012? Potem le berite dalje! V sodelovanju s podjetjem Blitz Film & Video Distribution bomo trem srečnežem namreč podelili po dva kupona za ogled filma Pijevo življenje! Vse, kar morate storiti je, da nam na elektronski naslov svet24@kratermedia.si pošljete ime, priimek, naslov in telefonsko številko. Nagradna igra traja do petka, 21.12. Med vse prispelimi sporočili bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo dobili kupone za ogled filma Pijevo življenje v ljubljanskem Koloseju!