Kultura

Batmobile januarja na dražbi

STA / S.R.
3. 12. 2012, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Originalni Batmobile iz leta 1966, s katerim se je fantazijski junak Batman prevažal tako v televizijski seriji kot v filmski adaptaciji, v kateri je nastopil Adam West, naj bi 19. januarja dali na dražbo, so sporočili iz avkcijske hiše, specializirane za avtomobile, Barrett-Jackson.

Po grobih ocenah bi avto lahko prodali za več milijonov dolarjev. Batmobile iz leta 1966, ki ga je izdelal George Barris, je, zahvaljujoč posebnim vgrajenim padalom, zmožen naglega obrata za 180 stopinj in velja za enega najbolj znanih avtomobilov v hollywoodski zgodovini. Postal je prava ikona, ki je zapečatila izdelavo vseh sledečih generacij Batmanovih vozil, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Barris je za osnovo Batmobila izbral model Lincolnovega avta futura, ki ga je nadgradil z "bat" izumi. Med drugim je Batmanovo vozilo imelo telefon, proizvajalo pa je tudi poseben dim.

"To vozilo je zaznamovalo neko obdobje v televizijski zgodovini, saj so ustvarili avtomobil, ki je bil resnično zvezda šova," je dejal predsednik avkcijske hiše Barrett-Jackson Craig Jackson.