Kultura

Prišla bo Vojna zvezd 7

STA / S.R.
31. 10. 2012, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški medijski in zabaviščni konglomerat Walt Disney je sporočil, da bo za 4,05 milijarde dolarjev kupil filmsko podjetje LucasFilm režiserja Georgea Lucasa, sicer avtorja serije filmov Vojna zvezd.

Disney bo po nakupu posnel že sedmi film iz te serije. "Vojna zvezd 7" naj bi v kinodvorane prišla leta 2015, so sporočili iz Disneyja.

Disney bo za nakup Lucasovega podjetja plačal v gotovini in v delnicah, ustanovitelj in sedanji predsednik podjetja pa se bo upokojil. "Čas je, da Vojno zvezd predam naslednji generaciji filmarjev," je ob tem izjavil Lucas, stoodstotni lastnik podjetja in režiser, ki je prvo Vojno zvezd posnel leta 1977.

Njegovemu podjetju bo pod Disneyjevo taktirko predsedovala sedanja sopredsednica LucasFilm Kathleen Kennedy. George Lucas bo sicer ohranil svetovalno vlogo za nove filme iz ene najuspešnejših vesoljskih filmskih serij vseh časov.

Na novinarski konferenci v torek je Disney še sporočil, da načrtujejo novo trilogijo Vojne zvezd, torej po sedmi še osmo in deveto nadaljevanje. Nato načrtujejo, da bodo na dve ali tri leta posneli še en film iz te serije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po prvi Vojni zvezdi so posneli še dve trilogiji - prvo med letoma 1977 in 1983 ter drugo med letoma 1999 in 2005. Na podlagi filmov pa so oblikovali tudi tematske parke in različne potrošniške predmete. Filmi so v zadnjih 25 letih globalno zaslužili okoli 4,4 milijarde dolarjev.

Disney je v zadnjem času prevzel tudi giganta animiranih filmov Pixar in Marvel Studios.