Kultura

Film o uboju Bin Ladna le dva dni pred volitvami

S.R.
6. 10. 2012, 16.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Eden izmed ameriških Tjulnjev, ki so v operaciji maja 2001 ubili Osamo Bin Ladna naj bi se pozneje pridušal, da so ravnokar zagotovili ponovno izvolitev Baracka Obame.

Ali bo to zares držalo ali ne bomo videli 6. novembra, ko so na sporedu ameriške predsedniške volitve, dejstvo pa je, da si bodo gledalci programa National Geographic le dva dni pred volitvami (4. novembra) lahko premierno ogledali film ''SEAL Team Six: The Raid on Osama Bin Laden''. Gre za akcijski igrani film, ki nazorno prikazuje ekipo ameriških Tjulnjev, ki je 2. maja 2011 ubila najbolj iskanega terorista na svetu. Sicer naj bi imel film tudi nekaj primesi dokumentarca, a glede na to, da v njem nastopa cel kup znanih hollywoodskih igralcev bosta v prednosti zagotovo akcija in zgodba in ne prikazovanje resničnih dejstev o operaciji.

V filmu, ki so ga sprva oglaševali pod imenom ''Code Name Geronimo'' bodo namreč nastopili William Fichtner (Beg iz zapora, Sestreljeni črni jastreb), Cam Gigandet (Somrak), Eddie Kaye Thomas (Ameriška pita) ter bivši raper Xzibit. Zasedbi pa se bo pridružila tudi peščica pravih CII-nih agentov.

Vodilni pri programu National Geographic sicer pravijo, da se film ''drži dejstev'', a da so nekaj aspektov ''zaradi kreativnih razlogov dramatizirali''. Vprašanje je le, katerih dejstev se film drži – uradnih, ki jih je javnosti sporočila vlada ali tistih ki jih je v knjigi opisal dejanski udeleženec operacije in se od uradne verzije kar precej razlikujejo. Scenarij pa naj bi sicer odobrila tudi agent CIE in nedavno upokojeni Tjulenj.

Kar se tiče datuma, ki je sumljivo blizu predsedniškim volitvam, se mreža National Geographic brani, da ''razen za namene komercialnega uspeha'' volitev niso imeli v mislih. Producent filma je Nicholas Chartier, ki je sodeloval tudi pri z oskarjem nagrajenem filmu Bombna misija (The Hurt Locker).

A to nikakor ni edini film o Bin Ladnu, saj je v delu še en projekt, k se za razliko od filma ''The Raid on Osama Bin Laden'' – slednji se omeji na dejanski napad na kompleks - bolj osredotoča na več kot desetletje trajajoč lov na Osamo. Projekt se imenuje ''Zero Dark Thirty'', režijsko palico pa v rokah drži Kathryn Bigelow, ki je režirala že zgoraj omenjeno Bombno misijo. Tudi ''Zero Dark Thirty'' naj bi v kinematografe sprva prišel tik pred volitvami, a so ga bili producenti nato prisiljeni predstaviti. Politiki so namreč izvedeli, da so imeli režiserka Kathryn Bigelow in njena ekipa ogromno svobode in dostopa do občutljivih materialov. Med drugim je sama smela opraviti intervju z upokojenim Tjulnjem, član njene ekipe pa je celo smel štab CIE, kjer si je ogledal maketo kompleksa, kjer so ubili Bin Ladna. Kljub temu, da gre za podobna filma, ustvarjalci obeh menijo, da je zaradi različnih vidikov prostora za oba več kot dovolj. Tako si bodo lahko Američani in tudi ves preostali svet dva dni pred volitvami ogledali, kako je pravzaprav umrl Bin Laden, konec leta ali še kasneje pa sledi še film ''Zero Dark Thirty'' o lovu na Bin Ladna.