Kultura

Hvala za Sunderland najboljši celovečerec na 15. FSF

STA
30. 9. 2012, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S slovesno podelitvijo najvišjih nacionalnih priznanj na področju filmskih umetnosti, vesen, se je v portoroškem avditoriju sklenila 15. izdaja Festivala slovenskega filma (FSF). Slovenskega oskarja za najboljši celovečerni film je prejel film Hvala za Sunderland v režiji Slobodana Maksimovića.

Z vesno za najboljšo režijo je strokovna žirija nagradila celovečerec Vaje v objemu Metoda Pevca. Vesno za najboljši scenarij je prejel celovečerec Srečen za umret režiserja in scenarista Matevža Luzarja, ki je bil nagrajen še z vesnami za scenografijo, fotografijo, kostumografijo in ton.

Letošnja bera celovečercev, v tekmovalnem programu se jih je potegovalo sedem, po besedah predstavnika strokovne žirije, režiserja, producenta in scenarista Mitje Okorna ni ponudila presežka. "Z bolečino v srcu smo ugotovili, da so bili štirje glavni favoriti približno enaki in v lepem povprečju 6,5 od 10."

Festival je po besedah Okorna veliko pokazal predvsem v polju igralskih dosežkov in tehničnega znanja. "Imamo dobre ekipe, dobro tehnično znanje, super igralce. Le filme bi bilo treba delati z energijo, močjo in emocijami," je poudaril Okorn. Tudi zato po njegovi presoji na letošnjem festivalu ne moremo govoriti o absolutnem zmagovalcu.

Žirija je podelila kar dve vesni za najboljšo glavno moško vlogo, prejela sta jo Gregor Bakovič za vlogo Johana v Hvala za Sunderland in Uroš Fürst za vlogo Uroša v celovečercu Vaje v objemu.

Vesno za glavno žensko vlogo je prejela Jana Zupančič za vlogo Tjaše, prav tako v filmu Vaje v objemu. Vesna za najboljšo žensko stransko vlogo je bila podeljena Marjuti Slamič za vlogo Phirav Pao v celovečercu Šanghai Marka Naberšnika, vesna za najboljšo moško stransko vlogo pa Branku Đuriču za vlogo Zlatka v Hvala za Sunderland.

Žirija pa je kljub vsemu veliko pohvalnih besed namenila prejemniku vesne za najboljši kratki film Nad mestom se dani režiserja Blaža Završnika, ki ga je iz kategorije študentskih filmov celo "povzdignila" v kategorijo kratkih filmov. Kot najboljši študentski film je žirija ocenila film Kekec, tri dni pred poroko režiserja Jake Šuligoja.

Vesno za najboljši dokumentarec je prejel film Dolge počitnice Damjana Kozoleta, med animiranimi filmi pa je bil nagrajen Pikapolonica hoče odrasti Mihe Knifica.

Nagrado za najboljšo glasbo je prejel kratki film Sto psov Jana Cvitkoviča, glasba je delo Primoža Oberžana. Vesno za najboljšo montažo (Jurij Moškon in Milan Milošević) je odnesel Hvala za Sunderland, vesno za najboljšo masko (Mirjam Kavčič) pa Šanghaj.

Letošnja 15. izdaja FSF je postregla s 66 filmi. V štirih dneh filmskih projekcij je festival tako postregel z 32 celovečerci in srednjemetražnimi filmi, 15 kratkimi in 19 študentskimi filmi. V tekmovalnem programu se je potegovalo sedem igranih celovečercev, osem dokumentarnih celovečernih in srednjemetražnih filmov, štirje koprodukcijski celovečerni in srednjemetražni filmi, 11 kratkih in 13 študijskih filmov.