Kultura

Rade Šerbedžija v novem hollywoodskem celovečercu

E.N.
28. 9. 2012, 21.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prihodnji teden prihaja na velika platna akcijski film Ugrabljena 2, kjer svoji vlogi odlično odigrata Liam Neeson in Rade Šerbedžija.

Scenarij za film je spisal priznani filmski ustvarjalec Luc Besson. Zgodba se tokrat dogaja v Istanbulu. Upokojeni agent CIE Bryan Mills (Liam Neeson) in njegova žena sta ugrabljena talca. Gre za maščevanje očeta, kateremu je Mills pred leti ubil otroka, ko je reševal svojo hči.

Liam Neeson je spet Bryan Mills, upokojeni agent Cie, ki ga v filmu Ugrabljena ni nič ustavilo, da je rešil svojo hči. Ko se zdaj nadenj spravi skrivnostni maščevalec, mora Bryan uporabiti vse svoje sposobnosti, da svojo družino zavaruje pred vojsko, ki jih skuša pobiti.

Priznani filmski ustvarjalec Luc Besson, ki je produciral in pomagal spisati Ugrabljena 2, soscenarist Robert Mark Kamen, ki je prispeval scenarija za oba filma, in režiser Olivier Megaton (Columbiana, Transporter 3) predstavljajo triler Ugrabljena 2, ki se podaja po stopinjah svetovne uspešnice Ugrabljena.
Gledalci so v filmu, ki je prinesel 224 milijonov dolarjev dobička, navijali za Neesona v vlogi Bryana Millsa, nekoliko preveč zaščitniškega očeta, čigar izurjenost in dolgoletne izkušnje v tajnih operacijah so po letih upokojitve iz agencije CIA spet prišle na preizkušnjo. Z njegovo odločenostjo in predanostjo, da reši hčerko, ki so jo ugrabili iz razkošnega pariškega stanovanja, se je poistovetil vsak starš: »Če bi vam ugrabili otroka, bi storili vse, da popravite to krivico,« pravi igralec; njegova soigralka Famke Jansen, ki spet igra Lenore, pa se strinja, da se je »film Ugrabljena dotaknil marsikoga. Po moje zato, ker jih postavlja pred vprašanje, kaj bi storili, če bi se nekaj zgodilo s članom njihove družine. Kako daleč bi bili pripravljeni iti? Gledalci so se z Brianom Millsom zares poistovetili.«

Za Neesona je bil ta lik precejšen odmik od njegovih siceršnjih vlog. Pred Ugrabljeno je slovel po dramskih in dramatičnih vlogah, na primer po tisti v vojni drami Schindler's List. Ugrabljena pa je akcijski triler v polni razsežnosti in za igralca zatorej več kot zgolj naloga; izpolnil je njegove otroške ambicije: »Film je pritegnil mladeniča v meni,« se nasmeji. »To je bila priložnost, da tri mesece preživim v Parizu in treniram borilne veščine. Obožujem takšne fizične napore. Naravnost sprostil sem se.«

Ugrabljena 2 zgodbo nadaljuje dve leti po dogodkih iz prvega filma. Bryan ima s hčerko Kim tesnejši odnos in upa, da znova osvoji tudi nekdanjo soprogo Lenore. »Še preden naleti na novo grožnjo družini, se skuša Bryan še bolj približati Kim in Lenore,« razlaga režiser Olivier Megaton.

Eno glavnih vlog v filmu je odigral tudi Rade Šerbedžija

Šerbedžija je eden najbolj znanih in cenjenih hrvaških igralcev, ki ima za seboj prek štiri desetletja kariere. Po študiju igre v Zagrebu in gledaliških vlogah se je podal v jugoslovanske filme in televizijsko produkcijo. Mednarodno javnost je nase opozoril leta 1988 v drami Hanna's War ob Ellen Burstyn, Donaldu Pleasanceu in Davidu Warnerju. 

Po razpadu Jugoslavije je igral v premnogih produkcijah iz zahodne Evrope in se preselil v ZDA, kjer je pustil pečat na Hollywoodu v filmih, kot so Mission: Impossible II, Eyes Wide Shut, Snatch, Shooter in Batman Begins. Z vlogo v Podeswovem filmu Fugitive Pieces si je prislužil vrsto nagrad in priznanj, na TV pa so ga hvalili za vlogo v šesti sezoni slovite nadaljevanke 24 s Kieferjem Sutherlandom.

Nazadnje smo ga videli kot izdelovalca čarovniških palic v Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 in v eni od poglavitnih vlog v vojni drami In the Land of Blood and Honey Angeline Jolie.