Kultura

Poglejte, kdo se vrača!

K.Š.
20. 9. 2012, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nepričakovano potovanje prihaja na platna slovenskih kinematografov 13. decembra 2012.

Oskarjevec Peter Jackson pripravlja film Hobit: Nepričakovano potovanje – prvega v trilogiji filmske ekranizacije neusahljivo priljubljene literarne mojstrovine Hobit J.R.R. Tolkiena.

Trije filmi v nadaljevanjih pripovedujejo zgodbo iz Srednjega sveta šestdeset let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov, ki ga je Jackson s svojim moštvom na platnu ovekovečil v nadvse uspešni trilogiji – in s tretjim filmom, Kraljeva vrnitev, požel enajst oskarjev.

Nova filmska dogodivščina sledi popotovanju naslovnega junaka Bilba Bisagina, ki se poda na iskanje epskih razsežnosti: od strašnega zmaja Smauga namerava prevzeti nekoč izgubljeno kraljestvo škratov Erebor. Bilba nagovori Gandalf Sivi – ki se pojavi kot strela z jasnega – in hobit se znajde v družbi trinajstih škratov pod poveljstvom legendarnega vojskovodje Thorina Hrastoščita. Pot jih prek nevarnih ozemelj, polnih goblinov in orkov, smrtonosnih vargov in čarovnikov vodi v Divjino. In čeprav njihov cilj leži na vzhodu in v pustinji pod Samotno goro, morajo najprej ubežati goblinskim predorom, kjer Bilbo sreča bitje, ki bo za vedno spremenilo njegovo življenje – Goluma.

Z Golumom na obrežju podzemnega jezera nič hudega sluteči Bilbo Bisagin odkrije ne le globino svoje iznajdljivosti in poguma, ki preseneti celo njega samega, temveč se dokoplje tudi do Golumovega »ponosa« – prstana, ki se ponaša z nepričakovanimi in silno priročnimi lastnostmi… Preprosti zlati prstan je povezan z usodo Srednjega sveta na načine, o kakršnih se Bilbu niti sanja ne.

Drugi del filma Hobit: Smaugova Pušča prihaja na velika platna 13. decembra 2013, tretji del Hobit: Tja in spet nazaj pa poleti 2014.