Gospodarstvo

Načrtujte svojo prihodnost – kriza je lahko tudi priložnost

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
13. 12. 2020, 20.33
Posodobljeno: 13. 12. 2020, 20.33
Deli članek:

Letošnje leto je drugačno leto. Svet se spreminja tako rekoč iz dneva v dan. Nova resničnost, strah in omejitve v zvezi s koronavirusom nas vse skupaj puščajo v precejšnji negotovosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.

Izguba zaposlitve, prihodka in osebne stiske nam dajejo občutek, da je pomembno, da v teh časih skrbimo za varnejšo finančno prihodnost. Epidemija je močno prizadela celotno gospodarstvo in spopadamo se z novo globalno in finančno krizo, zato je še toliko pomembnejše, da sprejemamo premišljene in pametne odločitve. To obdobje prinaša tudi številne nove priložnosti, še posebej na področju vlaganja.

Pri varčevanju bodite potrpežljivi in vztrajni

Kako bomo živeli v prihodnosti? Bomo zmogli poskrbeti za otroke tako, kot smo si zamislili, bomo zmogli izpeljati svoje življenjske načrte? Bomo še živeli tako, kot smo do sedaj? Vse je odvisno od vas. Svoje želje lahko uresničite, če si boste zastavili dober finančni načrt, s katerim si boste izboljšali kakovost svojega življenja. Zdaj je pravi čas, da začnete ustvarjati svojo finančno rezervo. Da bi uresničili cilje, moramo biti potrpežljivi in vztrajni. Pomembno je, da se pri naložbah ne prepustimo čustvom in da se načrtovanja lotimo preudarno in disciplinirano. Da boste lahko več privarčevali, se naučite upravljati in ravnati z denarjem odgovorno.

Uresničite želje

Poznamo najrazličnejše oblike varčevanja, zato izberite tisto, s katero boste lahko uresničili svoje želje. Varčevanje v vzajemnih skladih je prava izbira za uresničitev želja in dosego finančnih ciljev za varno prihodnosti. Ena od najuspešnejših strategij je zagotovo načrtno investiranje. Načrtno investiranje v vzajemnih skladih predstavlja odlično naložbeno priložnost in alternativo oziroma dopolnitev ostalim oblikam varčevanja, saj omogoča posredno varčevanje v vrednostnih papirjih, predvsem delnicah in obveznicah, ki na dolgi rok prinašajo višjo pričakovano donosnost, kot na primer varčevanje v depozitih. Z rednim mesečnim vplačevanjem v vzajemnih skladih lahko že z majhnimi zneski dosežemo zastavljene cilje. Vlaganje v vzajemne sklade je dinamičen proces, zato je najučinkovitejša strategija redno in dolgoročno varčevanje.

Za vzajemne sklade je vedno pravi čas

Veliko večino ljudi skrbi nihanje na kapitalskih trgih, ampak vlaganje v vzajemne sklade je v primeru dolgoročnega varčevanja relativno varna oblika varčevanja. Nihanja na kapitalskih trgih so namreč povsem normalen pojav. Pomembno je, da ohranjamo fokus na zastavljenih finančnih ciljih, in da v času krize nadaljujemo varčevanje in si tako zagotovimo finančno stabilnost tudi v prihodnosti. Kriza je tudi priložnost, saj v obdobju korekcij na kapitalskih trgih kupujemo enote premoženja sklada po nižjih vrednostih.

Sestavni del vsakega finančnega portfelja posameznika bi morali biti vzajemni skladi, saj predstavljajo enostavno in transparentno obliko varčevanja, ki nam prihrani čas in energijo. Skrb za naložbo in spremljanje gibanj na kapitalskih trgih namreč prepuščamo visoko usposobljenim finančnim strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami. Cilj varčevanja v vzajemnih skladih je predvsem zasledovanje dolgoročne rasti investiranih sredstev. Zaradi svoje razpršenosti med različne naložbe nudijo tudi dovolj veliko varnosti in zaščito pred izgubo premoženja. Vplačana sredstva niso vezana in so vam, po potrebi, vedno na voljo. Vlaga lahko praktično kdor koli, od tistih, ki so se prvič zaposlili, do tistih, ki že razmišljajo o upokojitvi. Za vlaganje v sklade niso potrebni visoki vložki, zato je ta oblika varčevanja primerna za vse, ki se zavedajo, kako zelo pomembna je finančna rezerva, in načrtujejo svojo prihodnost.