Gospodarstvo

Z ustrezno sestavo portfelja – sproščeni na dopust

Lidija Selič, finančna svetovalka, Generali Investments
3. 8. 2020, 07.15
Posodobljeno: 3. 8. 2020, 07.22
Deli članek:

Na zasluženem dopustu želi redko kateri vlagatelj razmišljati o svojih naložbah in preživeti večino dneva pred tabličnimi računalniki, pametnimi telefoni ali prenosniki.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka, Generali Investments

Veliko bolje se bomo počutili, če se bomo lahko sproščeno posvetili družini in poletnim užitkom. Toda, ali je vaš portfelj dovolj varen, da preživi morebitna turbulentna obdobja? Vlagatelji bi morali upoštevati nekaj pomembnih nasvetov, ki jih lahko zaščitijo pred takšnimi in z njimi povezanimi padci cen med počitniškimi dnevi.
Priporočljivo je, da vsaj enkrat letno, pa tudi, ali je to pred dopustom, preverite, če vaš portfelj še ustreza vašim naložbenim ciljem in ga po potrebi prilagodite.

Prepričana sem, da lahko varno plujemo po razburkanem morju le z ustrezno pripravo čolna. Točno tako je z vašim portfeljem. Če začnete stvari preverjati med nevihto, ste prepozni.

Počitnice – priložnost za razmislek o ustrezni sestavi naložb

Počitnice so čas, ko lahko razmislimo o naložbeni strategiji in preverimo, ali naše posamezne naložbe še ustrezajo naložbenim ciljem in stopnji tveganja, ki jo s posamezno naložbo prevzemamo nase. Vsak vlagatelj si mora zastaviti naslednja vprašanja: Kakšen tip vlagatelja sem in kakšno izgubo premoženja lahko prenesem brez večjih finančnih pretresov? S tem boste določili kolikšno donosnost lahko pričakujete od naložbe in kakšno tveganje ste pripravljeni za to prevzeti. Priporočam, da vaš portfelj prilagodite dolgoročni strategiji gradnje vašega premoženja in sledite svojimi željam in ciljem, saj boste le tako lahko uspešno prebrodili tudi nepričakovane skrajne scenarije.

Razpršite svoje naložbe

Če želite med vašo odsotnostjo zmanjšati tveganje izgube, lahko z ustrezno alokacijo med naložbenimi razredi, kot so delnice ali obveznice, zmanjšate vpliv nepričakovanih dogodkov, ki narekujejo dogajanje na finančnih trgih in pomembno vplivajo na kratkoročno gibanje tečajev. Tveganje lahko tudi močno zmanjšate z izbiro globalnega vzajemnega sklada, kjer pridobite celo košarico delnic in s tem močno zmanjšate tveganje izbire napačnega vrednostnega papirja. Srednjeročno lahko torej, s prilagajanjem uteži med naložbenimi razredi (denar, delnice, obveznice), dosegamo nekoliko višje donose. Ta tveganja lahko tudi uspešno upravljamo z ustrezno razpršenostjo znotraj naložbenega razreda. 

Vlagatelji, ki imajo na razpolago daljši časovni horizont, nimajo tolikšne potrebe po ukrepanju oziroma prilagajanju portfelja, zato jih tudi med odsotnostjo v počitnicah ne bi smelo skrbeti za svoje naložbe.

In nasvet za bližnjo prihodnost?

Trenutno, v času, ko korona kriza nepredvidljivo pustoši po borznih trgih, ne sprejemajte pretiranih naložbenih tveganj in tudi ne zapuščajte finančnih trgov. Z dolgoročno prilagojenim portfeljem, lahko mirno uživate tudi na počitnicah.

Zato svetujemo: sprostite se, odklopite se od vsakodnevnih delavnih aktivnosti in uživajte na zasluženem dopustu. In najpomembnejše priporočilo – na plaži nikar ne iščite najnovejših finančnih novic. Zakaj? Če ste odtrgani iz običajnega okolja, kot je to na počitnicah, ne boste sprejemali dobrih odločitev. Ničesar ne boste zamudili, če ustavite svoj čas zase. Pa lep dopust vam želim!