Gospodarstvo

Kako preboleti strah pred borzo in kdaj začeti investirati

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
19. 4. 2020, 20.11
Posodobljeno: 19. 4. 2020, 20.11
Deli članek:

Če se za trenutek ozremo v bližnjo preteklost – leto 2008, ko je na trg vstopil leto in pol trajajoči finančni zlom lahko rečem, da je prav ta izkušnja veliko ljudi odvrnila od varčevanja in investiranja. In če vam strah tudi tokrat preprečuje investiranje na kapitalski trg, ter ob tem zamujate dane prihodnje priložnosti, je sedaj čas, da o tem ponovno razmislite.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments

Še nedavno, ob koncu zadnjega desetletja, smo res lahko nemočno spremljali zlom svetovne borze, ko se je v letu in pol svetovni delniški indeks več kot prepolovil. Ob tem se nam je dozdevalo, da smo se naučili pomembne lekcije, da enostavno ne investiramo na kapitalski trg. Vendar se mnogi - ne samo mladi ljudje, temveč tudi starejši, delavno aktivni ljudje - brez dodatne opore na kapitalskem trgu (to je kot dodatno varčevanje ali investiranje v finančne produkte), pogosto znajdejo v negotovem finančnem položaju.

Kaj to pomeni? Če je vaš denar investiran samo v denarnih sredstvih na banki ali podobnih produktih, verjetno ne boste dosegali niti inflacije. Ob enem imajo mladi prednost pred svojimi starši, saj dlje ko »nalagajo« oz. plemenitijo denar, močnejši je njihov investicijski potencial. Razlika med varčevati in investirali dovolj zgodaj (sedaj) ali čakati na prihodnost, je lahko tudi do več 10.000 evrov. Milijoni so čutili posledice zadnjega zloma borze leta 2008 in če ste med tistimi, ki se še vedno bojite investirati, vam želim pojasniti, kako lahko premagate vaš strah in začnete varčevati.

Najprej je pomembno, da se vsaj deloma finančno izobrazite. Vendar pa naj izobraževanje ne temelji na poročilih medijev, saj se ti povečini nagibajo k senzacionalizmu kratkoročnih dogodkov na trgu – kdaj bo počil naslednji borzni balon, kakšna nepojmljiva kriza nas čaka ali katera je nova vroča naložba na trgu. Mediji naj ne bodo primarni vir za vaše izobraževanje. Kakšna knjiga pa le ne bo odveč. Lahko pa je že dovolj, da vam finančni svetovalec pojasni delovanje kapitalskega trga, kaj prinaša volatilnost oz. nihajnost, prednosti dolgoročnega varčevanja in investiranja, kateri načini varčevanja so primerni za vas, kako začeti in kako se lahko pripravite na razmere na trgu v prihodnosti.

Varčevanje je tek na dolge proge

Pristop k varčevanju ali investiranju je predvsem tek na dolge proge. Preden se zanj odločite, povprašajte kakšni so bili dolgoročni donosi na borzi (10, 15, 20 let), saj so enoletni donosi nepomembni. Ob tem bi želela poudariti, da kratkoročno (t. j. dnevno, tedensko, mesečno) spremljanje gibanje trga ali vrednosti točk skladov nima smisla, kajti na varčevanje morate gledati na dolgi rok, vsaj od 3 do 5 let in tudi več. Se strinjam, da je kapitalski trg veliko bolj volatilen/nihajen, kot je bil v preteklosti. Predvsem zaradi tehnološkega napredka v trgovanju, to je ob pomoči različnih algoritmov in umetne inteligence, ki lažje izvaja velike posle oziroma zaradi t. i. » highfrequencytrading-a«. Kljub temu pa, če pogledamo donose v daljšem časovnem obdobju in če se v bližnji prihodnosti še ne boste upokojili, lahko pričakujete dolgoročne koristi kapitalskega trga.

Začnite z manjšimi zneski

Zaradi trenutne visoke nihajnosti na delniških trgih, lahko začnete varčevati ali investirati z manjšimi zneski. To so lahko le mesečni minimalni zneski v varčevalni načrt, ki je sestavljen iz več vzajemnih skladov. Ob tem razpršite svojo investicijo po mesecih in tudi po različnih naložbenih politikah, ker s tem dosežete povprečje vrednosti nakupa in stroška investicije. Hkrati si ne belite glave, kdaj je najbolj primeren čas za vstop na kapitalski trg. Lahko začnete z enkratno investicijo v višini 1.000 EUR. Le-ta vas ne bo »uničila«, vam pa lahko ponudi izkušnjo, s katero postanete bolj samozavestni ob varčevanju ali investiranju. Torej velike stvari se začnejo s skromnimi začetki.

Emocije vodijo v napake

Razumite svojo strategijo in sebe. Če vas dela dogajanje na trgu nervozne je pomembno, da razumete, kako vzpostaviti bolj uravnoteženo ali konzervativno naložbo. Hkrati imejte svoje merilo o tem, kako bi se odzvali na 10, 20 ali več deset odstotni padec trga. Če ste nenaklonjeni korekcijam oz. nihajem navzdol, potem nima smisla, da bi imeli večji del vaše naložbe v delnicah ali delniških skladih, ne glede na vašo starost in seveda obratno.

In bodite dosledni. Če sprejmete strategijo sistematičnega investiranja z vnaprej določenimi intervali in skozi daljše časovno obdobje, t. i. metoda povprečnega stročka, investirate ne glede na gibanje kapitalskega trga. Z doslednim varčevalnim načrtom iz enačbe investiranja lažje odstranite emocije in potencialne napake.

Strah pred vlaganjem ali investiranjem ima smisel le na kratek rok. Res, da smo prav sedaj priča enemu večjih popravkov trga, vendar kljub temu, če gledate v prihodnost, vmesni kratkoročni popravki in korekcije ne zasenčijo dolgoročne rasti trga. Zato začnite sedaj, razpršite svojo investicijo, vstopajte z manjšimi zneski, ki vam znižajo tveganje ter plemenitite dolgoročno. Sedaj je lahko pravi trenutek.