Gospodarstvo

Znane najboljše inovacije trajnostne energetike za leto 2019

N.N.
30. 1. 2020, 10.25
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 10.28
Deli članek:

Borzen, slovenski operater trga z elektriko, je podelil nagrade za najboljše inovacije s področja trajnostne energetike. Zmagovalec je podjetje RIKEMA z inovativno napravo za soproizvodnjo toplote in elektrike iz lesne biomase.

Borzen
Nagrajenci

Izzivi trajnostne energetike so pomemben del sedanjosti, z velikim vplivom na prihodnost. Borzen, slovenski operater trga, je v želji spodbuditi razvoj in inovacije na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije pripravil poseben natečaj, na katerem so lahko sodelovali projekti, ki so izkazovali inovativne pristope k proizvodnji energije ali inovativne pristope k učinkoviti rabi energije – torej tudi višje učinkovitosti oz. izkoristke od obstoječih, že znanih rešitev, ki so v komercialni rabi.

Prav to pa izkazuje zmagovalni projekt, 'Elektrika iz domačega gozda – soproizvodnja toplote in elektrike iz lesne biomase' inovatorja Marjana Kejžarja iz podjetja RIKEMA. V Sloveniji je preko 60 odstotkov gozdov, potencial lesne biomase je velik. Rikemina inovativna naprava proizvaja tako toploto kot elektriko, ima 85 odstoten izkoristek, ostalo energijo pa lahko porabi za sušenje lesa. Plini, ki izhajajo iz naprave so zelo čisti, brez katranov. Po oceni strokovne komisije, ki so jo sestavljali direktor Borzena, dr. Karlo Peršolja ter eminenci slovenske energetike prof. dr. Peter Novak in mag. Vekoslav Korošec, je naprava inovacija, ki je že v kratkem lahko pripravljena na masovno proizvodnjo.

Ideje in inovacije, ki so usmerjene v okolju prijaznejše storitve oziroma produkte so po mnenju Peršolje tisto, kar naša družba še kako potrebuje: »Vsi sodelujoči inovativni projekti na Borzenovem natečaju so bili izredno zanimivi in marsikateri ima velik potencial. Vsem želim, da bi čim prej ugledali luč sveta, pri tem pa jim bomo na Borzenu še naprej pomagali. Osebno me je zmagovalna inovacija navdušila s samo idejo, ki je na nek način zelo preprosta, istočasno pa tudi zelo lokalno uporabna in uresničljiva.«

V imenu Ministrstva za infrastrukturo je zbrane nagovoril državni sekretar Bojan Kumer, ki je poudaril, da živimo v zelo zanimivem času – času, ko stopamo proti ogljični nevtralnosti, ki danes ni več želja, temveč cilj. Izrazil je navdušenje nad inovativnostjo projektov ter pohvalil delo Borzena na področju informiranja in ozaveščanja o trajnostni energiji.

Podeljene so bile denarne nagrade v višini 16.500 evrov - poleg zmagovalne, RIKEME, ki je prejela 10.000 evrov, so nagrade prejeli še trije inovativni projekti. Drugo mesto je zasedel Kemijski inštitut z inovacijo 'Inovativen nanotehnološki proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice', tretje mesto je zasedla Romanca Rečnik in 'Ekološki - zero waste briketi z orehovo luščino', četrto mesto pa je pripadlo dijaku Timoteju Černetu za projekt 'Centrifugalna turbina'. 

S prijavljenimi inovativnimi projekti so na Borzenu zadovoljni, saj kažejo, da Slovenija ima potencial, ideje, znanje in tudi motivacijo za reševanje okoljskih izzivov. Borzen, ki izvaja programe informiranja in ozaveščanja o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije, pa namerava s svojimi aktivnostmi te potenciale še krepiti.