Investiranje denarja

Katerim napakam se je treba pri varčevanju izogibati?

Petra Lamut Kolenac, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
13. 12. 2019, 17.12
Posodobljeno: 19. 12. 2019, 21.08
Deli članek:

Trenutno se zaradi nizkih obrestni mer na bankah pojavlja vse več vprašanj glede investiranja denarja. Varčevalci iščejo informacije kam naj naložijo svoje prihranke, da jih ne požre inflacija ali da jih oplemenitijo.

Profimedia
Na trgu je obsežna ponudba vzajemnih skladov z različno naložbeno politiko: delniški, obvezniški, mešani in denarni skladi.

Ena od zelo pogostih izbir vseh, ki si želijo oplemenititi prihranke, so zagotovo vzajemni skladi. O tej možnosti varčevanja lahko razmisli vsak, ki želi svoje prihranke plemenititi na kapitalski trgih. Ker so vzajemni skladi združeno premoženje večjega števila vlagateljev, lahko v njih varčujejo tako vlagatelji z večjimi vložki kot tudi tisti z manjšimi.

Na trgu je obsežna ponudba vzajemnih skladov z različno naložbeno politiko: delniški, obvezniški, mešani in denarni skladi. To pomeni, da je varčevanje v vzajemnih skladih primerno tako za vlagatelje, ki so naklonjeni tveganjem, kot tudi za tiste, ki bolj kot donosnost cenijo varnost torej tudi za konservativne vlagatelje.

Vendar pa vlaganje v vzajemne sklade zahteva preudarno ravnanje posameznikov, vlagatelji se morajo izogibati nekaterim pogostim napakam, ki jim preprečujejo doseganje optimalnih rezultatov.

Ne kupujte ali prodajajte prenagljeno

Generali Investments d.o.o.
Finančna svetovalka Petra Lamut Kolenac.

Pogosto se zgodi, da se vlagatelji tako o nakupih kot o prodajah odločajo impulzivno, na podlagi čustev in ravno zaradi tega dosegajo precej manjšo povprečno donosnost kot na primer posamezni vzajemni sklad. Največji prilivi v vzajemne sklade zgodijo po visokih preteklih donosih, največji odlivi pa po padcih na borzi. Pomembno je, da vlagatelj, ki se odloči, da bo sredstva plemenitil na kapitalskih trgih razume, da so vrednosti vrednostnih papirjev na kapitalskih trgih izpostavljene nihanjem, ki je prisotno ves čas, zato moramo pri vlaganju ravnati temu primerno in se držati zastavljenega naložbenega načrta. Ob popravkih trga mora vlagatelj ostati miren in discipliniran glede naložb, čeprav so nihanja na kratek rok lahko zelo velika, toda z daljšanjem dobe varčevanja se tveganje izgube znižuje, obdobij pozitivnega trenda pa je veliko več kot obdobij padcev.

Nikoli ne vlagajte brez načrtovanja in zastavljenih ciljev

Velika večina malih vlagateljev je brez finančnega načrta in nima opredeljenih finančnih ciljev. Pogosto se zgodi, da vlagajo na podlagi nasvetov družinskih članov, sorodnikov, prijateljev ali sosedov. Posledica tega so napačne finančne odločitve in pomanjkanje discipline glede naložb. Pred odločitvijo za varčevanje v vzajemnih skladih je dobro imeti vsaj osnoven pregled nad svojimi dohodki, stroški in premoženjem, pri tem pa vam lahko pomaga vaš finančni svetovalec. Skupaj lahko najdeta vaše naložbene cilje in časovne okvirje varčevanja, zato, da boste izbrali takšen podsklad oziroma kombinacijo podskladov, s katerim boste lahko te cilje tudi dosegli in si tako uresničili želje.

''Ne nosite vseh jajc v isti košari''

Vlagatelji pogosto celoten presežek sredstev vlagajo v samo en vzajemni sklad, mnogi se preveč izpostavijo določenemu sektorju ali geografskemu področju, ki je v zadnjih nekaj mesecih ali letu ustvaril izjemne donose. Tipičen naložbeni portfelj vlagateljev je torej pogosto premalo raznolik, tudi kar se tiče razporeditve naložb med različne naložbene razrede (delnice, obveznice, denar). Vsak vlagatelj mora poskrbeti za primerno mešanico naložb, ker z razpršitvijo dosežemo nižjo nihajnost našega portfelja.

Ne sprejemajte prevelike stopnje tveganja

Pogosta napaka vlagateljev je tudi izpostavljenost prevelikemu tveganju, iz česar pogosto izhaja tudi njihovo nezadovoljstvo z naložbo. Vlagateljem, ki tvegajo preveč, se lahko zgodi, da nujnih finančnih ciljev ne bodo dosegli v zadanem časovnem okvirju. Ključno je, da naložbe prilagodimo naši sposobnosti sprejemanja tveganja, predvsem glede na to kakšen donos pričakujete in kakšna nihanja so za vas sprejemljiva. Ob tem ne smemo pozabiti na načelo, da so potencialno bolj donosni skladi tudi bolj tvegani in obratno, manj donosni skladi so manj tvegani.

Ne izbirajte skladov samo na podlagi preteklih donosov

Posamezniki se pri odločanju o vlaganju v posamezen sklad največkrat odločajo pod vtisom preteklih donosov in vložijo svoje premoženje v sklade, ki so v zadnjem obdobju dosegali najvišje donose. Pretekli donosi niso garancija za donosnost v prihodnje, zato se je izbire potrebno lotiti bolj premišljeno.

Vlagatelji se morajo izogibati tem običajnim napakam pri vlaganju v vzajemne sklade, kajti le z izbiro primernih skladov in vlaganjem na discipliniran način bodo lahko izpolnili svoje finančne cilje. Pri tem vam je lahko v največjo pomoč dober finančni svetovalec, ki mu zaupate in bo na podlagi vaših želj in ciljev pripravil najboljši portfelj ter vam bo na voljo v času investiranja za vsa vaša vprašanja.