Gospodarstvo

To so najboljši tuji vlagatelji v Sloveniji

STA
26. 11. 2019, 21.24
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 21.32
Deli članek:

Javna agencija Spirit Slovenija je danes na Brdu pri Kranju podelila tradicionalna priznanja FDI Award za najboljše tuje vlagatelje, ki so bistveno prispevali k razvoju slovenskega gospodarstva. Nagrade so podelili v treh kategorijah, letošnji prejemniki pa so podjetja Iskraemeco, Systemair in Swarco Lea.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot je poudarila direktorica agencije Spirit Ajda Cuderman, so tuji vlagatelji za Slovenijo izjemno pomembni, saj v državo prinašajo odličnost, napredne tehnologije in bogate izkušnje. "Slovenski talent se kaže tudi v uspešnosti tujih podjetij, ki delujejo pri nas," je dodala.

Pomen tujih neposrednih investicij je izpostavil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Spomnil je, da je njihova vrednost v Sloveniji lani dosegla več kot 15 milijard evrov.

"Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih. To velja tako glede obsega prodaje kot števila zaposlenih, pa tudi po dodani vrednosti na zaposlenega in izvozu," je poudaril. Vlada se po njegovih besedah ob tem zaveda, da mora narediti več na področju davčnih in administrativnih razbremenitev ter prožnejšega trga dela.

Nagrado v kategoriji veliko podjetje je danes prejel kranjski Iskraemeco. Leta 1954 ustanovljeno podjetje je leta 2007 združilo moči z egiptovsko družbo Elsewedy Electric, s čimer je pridobilo dragocenega poslovnega partnerja ter nove priložnosti za rast in razvoj, so v obrazložitvi navedli v Spiritu.

Podjetje je lani doseglo 126 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček je znašal 8,8 milijona evrov. Lani je imel Iskraemeco 732 zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je presegala 48.000 evrov. Ima bonitetno oceno B1++ in poravnane davčne obveznosti.

Pri proizvodnji in dobavi pametnih števcev Iskraemeco uvaja načela trajnosti, saj želi zagotoviti daljši čas uporabe virov in povečati koristi, ki jo ti prinašajo. Prav tako želi zagotoviti vračilo in obnovo materialov in izdelkov ob izteku njihove življenjske dobe. Poslovni procesi podjetja so zasnovani tako, da je njihov vpliv na okolje čim manjši, so poudarili v Spiritu.

V kategoriji dolgoročna prisotnost v regiji je nagrado prejela družba Systemair iz Maribora, ki je del švedske skupine Systemair AB. Skupina velja za eno vodilnih na področju prezračevalne tehnike in ima 50 podjetij po vsem svetu.

Slovensko podjetje izdeluje ventilatorje za odvod dima in toplote ter odsesavanje eksplozivnih atmosfer. Obrat v Mariboru je podjetje leta 2016 razširilo tudi na razvoj in proizvodnjo modulnih klimatskih naprav.

Podjetje Systemair je konec lanskega leta zaposlovalo 111 ljudi. V preteklem letu je doseglo 19,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, čisti dobiček je znašal skoraj 1,4 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa 54.000 evrov.

Podjetje ima bonitetno oceno A1++ in poravnane davčne obveznosti. Tudi skupina Systemair si prizadeva postati čim bolj trajnostna. V ta namen razvijajo energetsko učinkovite izdelke in stremijo v nenehno izboljšanje svojih procesov na vseh področjih.

Za pametni razvoj izdelkov in storitev pa je Spirit nagradil družbo Swarco Lea iz Lesc. Podjetje je del avstrijske skupine Swarco, v kateri uživa sloves enega najhitreje rastočih in poslovno uspešnih podjetij.

Swarco Lea je specializirano za razvoj in izdelavo LED prikazovalnikov za prometne sisteme. Lani je ustvarilo 7,7 milijona evrov prihodkov, čisti dobiček pa je dosegel skoraj 1,1 milijona. Podjetje je imelo lani 31 redno zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala nekaj več kot 75.000 evrov. Poravnane ima davčne obveznosti in visoko bonitetno oceno A1++.

Po zaslugi notranjega oddelka za raziskave in razvoj podjetje Swarco Lea nenehno sledi trendom, razvija svojo tehnologijo in pripravlja svoje izdelke za prihodnjo integracijo v pametno mobilnost, so še poudarili v Spiritu.