Gospodarstvo

Znanje za prihodnost – finančna pismenost

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
27. 10. 2019, 17.51
Deli članek:

Finančna pismenost je ena najpomembnejših veščin za uspešno življenje in prihodnost, ki vsakemu posamezniku pomaga pri sprejemanju finančnih odločitev. Lahko jo opredelimo na različne načine, najenostavneje kot izobraževanje o denarju in financah.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.

Finančno pismenost povezujemo z vsakdanjimi finančnimi zadevami, kot so poraba, trošenje, investiranje, dolgovi, varčevanje za pokojnino, varčevanje za šolanje, davki, krediti, hipoteke, vlaganje, razumevanje obrestnih mer in še bi lahko naštevali. V življenju se na vsakem koraku srečujemo z odločitvami, ki imajo finančne posledice. Da lahko sprejemamo boljše odločitve, ki zadevajo upravljanje lastnega denarja, moramo razumeti osnovne finančne koncepte.

Slovensko zavarovalno združenje v sodelovanju z raziskovalno hišo Valicon lani marca izvedlo raziskavo finančne pismenosti med 1.019 Slovenci v starosti med 18 in 75 leti. Po podatkih raziskave indeks finančne pismenosti med Slovenci znaša 14,5 na lestvici od 0 do 21. V starostni skupini med 55 in 65 leti zgolj 6 % vprašanih meni, da je njihovo finančno znanje visoko. Toda raziskava kaže, da so ravno starejši, v starostni skupini med 65 in 75 leti, najbolj finančno pismeni. Na drugi strani starostna skupina med 25 in 34 leti dosega nižji indeks finančne pismenosti, saj ta skupina najmanj pozorno spremlja svoje finančno stanje. Zelo zanimivi so tudi rezultati glede načinov varčevanja. Dobra tretjina (33 %) vprašanih denar hrani doma, ta delež je največji v starostni skupini 18 – 24 let, kjer kar 68 % vprašanih hrani denar doma.

Tudi sama, predvsem na osebnih posvetih s strankami občutim, da finančna pismenost Slovencev ni najboljša. Predvsem tiste stranke, ki niso poklicno povezane s financami, nimajo dovolj znanja o pravilnem ravnanju z denarjem oziroma nimajo dovolj znanja za samostojne odločitve o finančnih naložbah. Slovenci imamo pogosto pomanjkljivo izdelan finančni načrt ter ne znamo načrtovati dolgoročne finančne vzdržnosti.

Pri pomanjkanju znanja lahko na pomoč priskočimo finančni svetovalci, vendar je vseeno dobro, da bi osnovno znanje imel vsak posameznik. Posledice nezadostnega finančnega znanja so:

- višji stroški, ki jih posamezniki plačujejo za različne finančne produkte,
- napačna izbira finančnih produktov, ki postajajo vedno bolj zapleteni (glede na potrebe in cilje posameznika),
- preveliko število istih produktov,
- neobvladovanje porabe, posamezniki iz meseca v mesec s porabo presegajo svoje prihodke,
- odsotnost varčevanja, kar je lahko posledica prenizkega dohodka ali/in nezavedanje o zmanjševanju vloge države pri zagotavljanju socialne varnosti posameznika.

Finančna pismenost je kombinacija ozaveščenosti znanj, veščin in vedenja, ki je potrebno za ustrezno finančno odločanje in doseganje lastne finančne blaginje. Je ključnega pomena za uspeh v življenju, za naše sodobno življenje.