Vlaganje na dolgi rok

Zdi se kot konec sveta, dolgoročnega vlagatelja pa ne skrbi

Petra Lamut / finančna svetovalka, KD Skladi
14. 4. 2019, 14.31
Deli članek:

Ljudje smo si različni. Eni zapravijo vse takoj, kar zaslužijo, drugi morajo gledati na vsak evro, tretji pokušajo čim več privarčevati, četrti poskušajo svoj zaslužek razpršiti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Finančna svetovalka Petra Lamut.

Nekateri varčujejo na banki, drugi se zavedajo, da tako izgubljajo, zato raje vlagajo v sklade ali delniške trge. Kako vlagati in kam, pa je najbolje, da se obrnete na strokovnjaka. Učenje kako vlagati in razumeti, v kaj vlagate, vam bo dalo zaupanje, ki ga potrebujete za začetek in pri tem vam lahko pomaga finančni svetovalec.

Vlagatelj začetnik namreč povezuje vlaganje na kapitalske trge z intenzivnim občutkom strahu in stresa zaradi nihajnosti trga. Vlaganje v karkoli, še posebej na kapitalske trge, pa je lahko zastrašujoče, če o tem ne veste ničesar.

Kaj morate vedeti preden pričnete vlagati na kapitalske trge?

Najpogostejši razlog, da se posamezniki izogiba kapitalskim trgom je zato, ker menijo, da so preveč nepredvidljivi. Korekcije na trgih se za nekatere mogoče zdijo konec sveta, čeprav so v resnici zelo običajne in jih lahko pričakujemo skoraj vsako leto. Kot dolgoročnega vlagatelja, ki ima pred seboj še 10 let ali več, vas recesije ne bi smele skrbeti oziroma jim ne bi smeli pripisovati prevelikega pomena.

Prepoznati je treba razliko med dejanskimi izgubami in izgubami na papirju

Ko vidimo zmanjšanje vrednosti portfelja, ko je na trgih večja volatilnost, nas to prizadane. Eden od načinov ublažitve strahov povezanim s tem je razumeti, da če se ne boste odzvali na korekcijo, dejansko ne boste izgubili denarja. Nihanja so na kratek rok lahko zelo velika, vendar se z daljšanjem dobe varčevanja tveganje izgube znižuje, saj je obdobij pozitivnega trenda veliko več kot obdobij padcev, zato se dolgoročni vlagatelj ne sme ustrašiti.

Prilagoditi portfelj svojim potrebam

Najprej mora vlagatelj poskrbeti, da čim bolj razprši svoje finančne naložbe in s tem čim bolj zmanjša stopnjo tveganja. Zelo pomembno je, da vlagatelj pred vlaganjem dobro pozna svoje finančne razmere, pretekle izkušnje z naložbami, določi naložbene cilje in časovni horizont ter spozna, kakšno stopnjo tveganja si lahko privoščiin prenese za uresničitev svojega cilja. Na podlagi tega, se lahko sestavi primerna naložbena strukturanašemu profilu vlagatelja.

Več o tem pa povprašajte svojega finančnega svetovalca.