Gospodarstvo

Z varčevanjem do izpolnitve želja

Lidija Selič / finančna svetovalka, KD Skladi
24. 3. 2019, 17.44
Deli članek:

Le kdo ne sanja o tem, da bi si z lastnimi prihranki izpolnil svoje želje in cilje. Marsikdo izmed nas ne more upati na bogato dediščino, zato moramo skrb za svoje prihranke prevzeti v svoje roke.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka, KD Skladi

Le če imaš dovolj denarja, si boš lahko izpolnil svoje sanje. Pot do lastnega premoženja pa niti ni tako težka. Vse kar potrebujete, je mesečni varčevalni načrt, malo discipline in čas. Nekatere želje si lahko izpolnimo v sorazmerno kratkem času, za druge, kot so npr. avto, stanovanje, hiša …, pa moramo varčevati dlje.

Mnogi se še vedno izogibajo vlaganju na kapitalske trge, ker se bojijo tveganj. Raje imajo denar na depozitih v bankah, kjer so obresti skoraj ničelne oziroma za večje zneske že negativne. Prav je, da imamo nekaj denarja na depozitih kot rezervo za različne kratkoročno nepredvidljive stroške, kot so npr. popravila ipd. Če pa želite v teh časih dolgoročno nekaj privarčevati oziroma denar donosno naložiti, pa je treba vstopiti na kapitalske trge, kjer izberete primerno naložbo. Priporočam redno mesečno varčevanje v vzajemnih skladih, saj z njimi dosežete najboljšo razpršenost premoženja in tako močno zmanjšate tveganje za napačno izbiro posameznega vrednostnega papirja.

Vzajemni sklad si lahko predstavljamo kot en velik lonec, katerega več vlagateljev polni z denarjem. Strokovno podkovana ekipa upraviteljev upravlja z njim in poskuša na finančnih trgih ustvariti več denarja. V ta namen denar nalaga v različne finančne naložbe, za katere meni, da bodo v prihodnosti njihove vrednosti narasle; npr. v delnice skrbno izbranih podjetij. Hkrati pa mora paziti na tveganje, saj naložbe vrednostno nihajo, pri čemer so možne tudi izgube.

Kot varčevalec lahko izbirate med številnimi različnimi skladi

Tu se stranka odloči glede na svoje želje in cilje. In seveda tudi, kolikšen znesek denarja želi mesečno nameniti za varčevanje. Več denarja kot lahko vložite v svoj varčevalni načrt na mesec, bolje je. Torej, če lahko prihranite 100 eurov na mesec, boste po 10. letih imeli ob 6 odstotni donosnosti, približno 16.000 eurov in po 20. letih že 45.000 eur. Varčevalni paketi so izredno prilagodljivi. Brez težav lahko kadarkoli mesečne zneske zvišate ali znižate, lahko začasno ustavite vplačila, lahko pa si tudi kadarkoli izplačate privarčevan znesek. Pomembno je le, da od varčevanja ne odstopite, tudi, če se vam zdi, da so razmere na finančnih trgih neugodne in da sredstev na kratek rok ne boste potrebovali. Kajti, dlje kot varčujete, večja je verjetnost, da boste zmanjšali riziko izgube in povečali verjetnost višjega donosa vaših prihrankov.

Kdor redno mesečno varčuje, koristi tako imenovano metodo povprečnega stroška

Primer lahko ponazorimo z voznikom avtomobila: da bi ta dosegel svoje cilje, mora redno točiti gorivo. Na blagajni vedno plača enak znesek. Kaj se dogaja? Če se gorivo podraži, bo dobil manj litrov za enak znesek denarja in več litrov, ko se gorivo poceni. Dolgoročno bo tako dosegel boljšo povprečno ceno, kot če bi vedno dolival določeno količino litrov po različnih cenah. Enako načelo velja pri rednem mesečnem varčevanju. V času, ko so kapitalski trgi šibki in cene vrednostnih papirjev padajo, bo vlagatelj za enak vplačan znesek dobil več enot premoženja kot v času, ko borzni tečaji rastejo. In dlje kot bo varčeval, večji bo učinek povprečne cene.

Tako lahko v vsakem trenutku pričnete z varčevanjem, saj ne boste obremenjeni s vprašanjem časovno ustreznega vstopa na kapitalski trg. Previdnost pa ne bo odveč pri prodaji. Ob tem vam priporočam, da se za nasvet obrnete na svojega finančnega svetovalca, ki vam bo v ključnih trenutkih znal svetovati glede vaših želja in potreb.