Huawei Mate X

Predstavili mobilnik s prepogljivim zaslonom

G.G./STA
24. 2. 2019, 19.26
Posodobljeno: 24. 2. 2019, 19.29
Deli članek:

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je predstavil nov mobilnik Mate X s prepogljivim zaslonom in podporo prihajajočim brezžičnim omrežjem pete generacije (5G).

Reuters
Huawei Mate X
Pred nekaj dnevi je mobilnik s prepogljivim zaslonom kot prvi od največjih proizvajalcev že predstavil južnokorejski Samsung.

Huawei je mobilnik Mate X predstavil na posebnem dogodku pred odprtjem letošnje izvedbe svetovnega kongresa mobilne telefonije MWC v španski Barceloni.

"Telefon predstavlja odkrivanje neznanega. Kot povsem nova vrsta pametnega telefona Huawei Mate X združuje povezljivost 5G, zložljiv zaslon, umetno inteligenco in povsem nov način interakcije," je med drugim povedal izvršni direktor poslovne enote Huawei Consumer BG Richard Yu.

Ko je Huawei Mate X zložen, ga uporabnik lahko uporablja kot velik telefon z zaslonom OLED velikosti 6,6 palca (16,8 centimetra), ko je razprt, pa se spremeni v tanko tablico z osempalčnim zaslonom.

Huawei Mate X premore mehanske tečaje tipa Falcon Wing, 7-nanometrski mrežni čip Balong 5000 ter visokozmogljivo baterijo z zmogljivostjo 4500 mAh, ki prek standarda Huawei SuperCharge podpira hitro polnjenje z močjo 55 W.

Mobilnik je sicer opremljen tudi s čitalnikom prstnih odtisov, ki je integriran v gumb za vklop telefona, in najnovejšimi kamerami Leica, pri čemer zložljiv dizajn telefona omogoča, da en sistem kamer služi kot sprednja in zadnja kamera.

Huawei Mate X omogoča uporabo dveh SIM-kartic, pri tem pa bodo uporabniki lahko v telefon vstavili tako kartice, ki delujejo v omrežju 4G, kot tudi kartice, ki delujejo v omrežju 5G.

Novi mobilnik naj bi bil na voljo sredi leta 2019, že čez en mesec, natančneje 26. marca, pa Huawei v Parizu pripravlja naslednji veliki dogodek, na katerem bo javnosti prvič pokazal serijo novih premijskih telefonov Huawei P30.

Na kongresu v Barceloni, ta bo potekal od ponedeljka do četrtka, naj bi svoje prve prepogljive mobilnike predstavilo še več drugih proizvajalcev, Samsung, največji proizvajalec mobilnikov na svetu, pa je to že storil pred dnevi na ločenem dogodku v ZDA.

Prav mobilniki s prepogljivimi zasloni in podporo omrežjem 5G, ki jih bodo telekomunikacijski operaterji uvajali v prihodnjih letih, bi lahko po nekaterih ocenah vsaj delno oživili pešajočo prodajo mobilnikov.

Vse več potrošnikov namreč dlje časa obdrži svoj mobilnik, ker novi ne prinašajo tolikšnih inovacij oziroma izboljšav, da bi to potrošnike prepričale v zamenjavo starega mobilnika z novim. Vendar pa naj bi bil trg s prepogljivimi mobilniki vsaj v začetni fazi še zelo omejen.