Obrtniki in podjetniki so za dvig neto plač delavcev, nasprotujejo pa dodatnim obremenitvam gospodarstva in višji obdavčitvi nepremičnin, je med drugim pokazala anketa, ki jo je v minulih dneh med svojimi člani izvedla Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).

Kot so sporočili z zbornice, je 99 odstotkov od 1540 v anketi sodelujočih obrtnikov in podjetnikov odgovorilo, da podpirajo predlog o razbremenitvi plač z dohodnino, pri čemer bi delavec ob enaki bruto plači dobil višje neto izplačilo.

Predlogov nove vlade na področju obdavčitve nepremičnin ne podpira 85 odstotkov anketirancev. Obrtniki in podjetniki v anketi predlagajo, naj država ugotovi, ali gre za nepremičnino, kjer se opravlja poslovna dejavnost, ali gre za luksuz.

Zaradi napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva 56 odstotkov obrtnikov in podjetnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v države, ki imajo bolj predvidljivo in stabilno poslovno okolje. Na tem mestu dodajmo, da dvomimo, da bodo odšli v urejena okolja Avstrije, Nemčije ali Italije, ki imajo enake ali še višje davčne obremenitve. 

OZS je v anketi preverjala tudi glavna področja, s katerimi bi se morala spoprijeti nova vlada. Po mnenju večine obrtnikov in podjetnikov bi se morala nova vlada naprej lotiti razbremenitve stroškov dela s spremembo zakona o dohodnini in bremena nadomestil v času bolniške odsotnosti (malo gospodarstvo si želi, da bi breme z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prešlo po 20 koledarskih dneh namesto sedanjih 30).