Odpoved kolektivne pogodbe

V Gorenju bodo stavkali

G.G./STA
22. 2. 2018, 14.21
Posodobljeno: 22. 2. 2018, 14.22
Deli članek:

Podjetniški sindikat Gorenja je za 14. marec zaradi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe, ki jo je uprava odpovedala prejšnji mesec, napovedal stavko.

Bobo

Predsednik konference Skei Žan Zeba je pojasnil, da so na današnji skupščini podjetniškega sindikata soglašali, da je njihova edina stavkovna zahteva preklic sklepa o odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. Do 14. marca pogajanj za spremembo podjetniške pogodbe ni, stavkovni odbor pa bo po 14. marcu stopnjeval svoje aktivnosti. Stavka bo potekala dve uri v vseh treh izmenah.

Iz Gorenja so sporočili, da je stavka nepotrebna, saj bi lahko s pogajanji odprta vprašanja rešili v nekaj tednih. Dejali so tudi, da je poteza sindikata glede na pripravljenost poslovodstva, ki je predlagalo takojšnja pogajanja za sprejem prenovljene kolektivne pogodbe, povsem nerazumna in neodgovorna.

"Takšna odločitev seje nemir med zaposlene in poslovne partnerje, od nje pa bodo imeli korist zgolj konkurenti Gorenja. Poslovodstvo je sindikalno stran pozvalo k nadaljnjim pogajanjem in pripravilo tudi nov približevalni predlog, s katerim sprejema številne predloge sindikalne strani," navajajo v Gorenju. Nov predlog so sindikalni strani predstavili na sredinem sestanku. Odprta je le še peščica vprašanj, za katere bi lahko - v to so prepričani - našli kompromis v nekaj tednih.

Dodali so še, da je zaostrovanje pritiska zato v tem trenutku povsem nepotrebno in nerazumljivo, med socialna partnerja pa vnaša nezaupanje, ki bo bistveno otežilo prihodnja prizadevanja za sklenitev nove kolektivne pogodbe. Ker sindikat napoveduje interesno stavko, ta ne bo plačana, torej delavci za čas trajanja prekinitve dela ne bodo prejeli plačila.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po navedbah vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni. Sindikat je ob tem zagrozil s stavko.

Sledili so zbori delavcev v organizaciji sindikata, na katerih so sodelavci v večini izražali podporo stavki. V proizvodnih programih je bila podpora stavki prek 95-odstotna, "odličen odziv" je bil tudi v skupnih službah.