Prava smer

Primer pri naših sosedih: krajši delavnik, enake plače

G.G.
21. 2. 2018, 14.44
Posodobljeno: 21. 2. 2018, 14.44
Deli članek:

Medtem ko v nekaterih podjetjih uslužbenci delajo več kot osem ur dnevno, gredo v avstrijskem IT podjetju v drugo smer.

eMagnetix
Zadovoljni uslužbenci, dobri uslužbenci, tako menijo pri podjetju eMagnetix.

V podjetju eMagnetix Online Marketing GmbH iz Bad Leonfeldna na severu Avstrije bodo oktobra preizkusili “revolucionaren ukrep”. Njihovi uslužbenci bodo delali 30 ur na teden, plačo pa bodo obdržali enako.

Direktor podjetja Klaus Hochreiter razloži, da je njihov cilj zadovoljen uslužbenec. Krajši delovni čas naj bi zaposlenim prinesel boljšo kakovost življenja, pozitivni učinki naj bi se pokazali tako pri zdravju kot pri motivaciji in nenazadnje produktivnosti zaposlenih.

In če pri nas ob tej novici vodilni kadri v Sloveniji zastrižejo z ušesi in ob krajšem urniku pomislijo tudi na znižanje plač, se pošteno motijo. Avstrijsko podjetje ne bo spreminjalo plač uslužbencem, saj bi bilo to skregano z njihovim glavnim ciljem – zadovoljnim uslužbencem.

Hochreiter ne jezdi na utopičnih idealih. V podjetju so lansko jesen dva meseca preizkušali to idejo. Uslužbenci so praviloma delali od 8. ure do 14. ure ure, kdaj tudi po osem, kdaj po štiri ure, saj narava njihovega dela omogoča takšno fleksibilnost. Odziv je bil pozitiven. Imeli so več časa za družino, hobije, prosti čas na splošno. Ker je bil test uspešen, so se odločili, da bo 22 zaposlenih junija prešlo na 34 urni delovni teden, od oktobra pa bodo delali “le” še 30 ur na teden.

"Če funkcionira pri nas, to še ne pomeni, da takšen model deluje tudi na drugih področjih,” pa za konec opozarja Hochreiter.