Gospodarstvo

Preprosti koraki, da boste lažje uresničili svoje finančne cilje

Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka
19. 2. 2018, 12.38
Posodobljeno: 19. 2. 2018, 12.47
Deli članek:

Leto je naokrog in ponovno smo v obdobju, ko se oziramo nazaj, ugotavljamo kaj smo v preteklem letu dosegli, ob enem pa že razmišljamo o novem letu in kaj vse nas čaka.

Profimedia

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi

Ob tem si, kot vsako leto, zadamo kopico novih zaobljub, velikokrat pa pomislimo tudi na osebne finančne cilje. To storimo vsako leto in zakaj bi bilo tokrat drugače. Ste torej že pripravljeni na novo leto? Tudi finančno? Predstavila vam bom preproste korake, s katerimi boste lahko svojim finančnim ciljem veliko bližje.

Prvi korak je, da spoznate svoje vrednote, torej cilje, ki jih cenite in za katere si je vredno prizadevati. Kaj se vam zdi pomembno? Na primer, da se naučite nekaj novega, kot je duhovna rast. Da se dodatno izobražujete, kot je osebna rast. Ali, da se pripravite na prihodnost, torej finančna in moralna odgovornost, ter da ob tem na svoj način doživljate in živite svoje življenje. Seveda vsak na svoj način dosega postavljene cilje. Vendar pa ko gre za ugotavljanje, kaj naredit z denarjem, morate priti do svojega bistva, ki je pomembno za vas - koliko imate denarja in kaj želite z njim doseči.

Ocenite stanje

Drugi korak je, da na svoje finance gledate tako kot dejansko so. To pomeni, da pogledate, kje finančno ste, to stanje ocenite ter se soočite z vprašanji, ali boste morali narediti določene spremembe. Morda na njih že nekaj časa delate. Spremembe so vedno dobrodošle, saj odpirajo »nova vrata«. Pomembno je torej, da ocenite svoje finančno stanje - kaj torej želite doseči. Pri ocenitvi finančnega stanja je zelo pomembno, da poznate svoje mesečne prilive in odlive, ki pokažejo, iz katerega naslova denar pridobivamo in zakaj ga trošimo. Najbolje je, da si podatke o prilivih in odlivih mesečno beležimo v posebno tabelo prihodkov in izdatkov. Tako bomo lažje ocenili svojo finančno situacijo in razmere ter realno ugotovili, kaj moramo v svojem finančnem življenju popraviti, da bi cilje lažje dosegli.

Finančne prioritete

V tretjem koraku določite svoje finančne prioritete. Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite med ustvarjanjem finančnega načrta, je, da določite svoje prioritete oziroma prednostne naloge. Vaše prednostne naloge morajo temeljiti na vaših vrednotah in trenutnem položaju. Če imate na primer določen dolg, je vaša prednostna naloga ta, da od mesečnega prihodka namenite čim večjo možno vsoto za plačilo posojila oziroma dolga ter se ob tem odpoveste vsem nepotrebnim nakupom različnih stvari, večerjam v restavraciji in drugo. Na začetku seznama se tudi znajde eksistencialna finančna prioriteta (t. j. plačilo računov, najemnina in hrana ter vse ostale primarne finančne obveznosti, ki nam omogočajo dostojno življenje in blaginjo). Pomembno je vedeti, da se finančne potrebe in prioritete posameznika, od varčevalnih prioritet do skrbstvenih, spreminjajo skozi vse življenje. Ena od prioritet je tudi razmišljati o varčevanju za finančno stabilnost. Mnogi intenzivno mislijo tudi na prihodnost svojih otrok in plačevanje šolnin. Varčujemo tudi za varno življenje v pokoju. Vse bolj je namreč jasno, da bomo živeli dlje, zaradi česar bodo tudi naše potrebe v pokoju večje.

Dodaten zaslužek

Ko določite prednostne naloge, v četrtem koraku ugotovite, ali imate možnost pridobiti ali zaslužiti dodaten denar. Obstajata dva glavna načina, kako dodatno prislužiti denar, ki ga potrebujete, da bi vaš finančni načrt deloval pri financiranju vaših prednostnih nalog, in to je, da bodisi znižate svoje mesečne stroške (izdatke) bodisi dodatno zaslužite denar. Ko ustvarjate finančni načrt, je razumevanje vašega denarnega toka ključnega pomena, saj pove, koliko denarja ste prejeli v določenem času in koliko ste ga porabili pri poravnanju svojih obveznosti.

Namen porabe

Peti korak je, da točno določite namene porabljenega denarja. Ko torej ugotovite, od kod vaš denar prihaja (prihodki), se morate odločiti, kam vaš denar gre (izdatki). Na vrhu seznama so izdatki za pokrivanje osnovnih življenjskih potreb. Ko opravite slednje, razdelite preostali razpoložljivi dohodek za stvari, ki so za vas pomembne. Vsi stremimo k napredku in razvoju tako na osebnem področju kot tudi na področju svojih financ. To vključuje tudi način upravljanja denarja, torej, ali poznamo vse svoje izdatke, ob tem trošimo denar pametno ter hkrati varčujemo za pokojnino in preudarno plemenitimo privarčevana sredstva.

Zadnji korak je, da v obliki trajnika avtomatizirate vse, kar lahko. Danes je lahko večina vaših mesečnih računov avtomatizirana. Prepričana sem, da vam lahko kontrolirano mesečno plačevanje računov pomaga, da se izognete težavam, povezanim z obvladovanjem vsega naenkrat in z nekontroliranimi odlivi z bančnega računa. Še naprej se razvijajte tako osebno kot finančno, imejte cilje, želje, svoje zaobljube in upravljajte svoj denar na način, ki vas bo približal k smeri boljšega življenja za vas. Pa srečno in odločno!