ZMANJŠAJMO STROŠKE

Nizki stroški in topel dom

Z.F. / Novice Svet24
17. 2. 2018, 10.05
Deli članek:

Februarja so temperature precej padle pod ničlo, kar pomeni, da so se tudi stroški ogrevanja nekoliko povečali. Da bodo ti ostali karseda optimalni, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih rešitev.

Profimedia
Temperaturo prilagodite svojim potrebam. Prostorov, ki jih ne uporabljate pogosto, ne segrevajte.

Občuten padec temperatur, ki je med drugim prinesel sneg, povzroča, da se večinoma zadržujemo v varnem in toplem zavetju doma. A udobje toplega doma lahko precej hitro skazijo visoki stroški ogrevanja, ki so, če ne ravnamo preudarno, velikokrat tudi previsoki. Investicija v nove ogrevalne sisteme, ki so manjši porabniki energije, je precej velika, in da si jo boste lahko čim hitreje privoščili, do takrat pa čim bolj optimizirali trenutne stroške ogrevanja, preizkusite naslednje trike.

PREPREČITE UHAJANJE TOPLOTE

Svetujemo vam, da za radiatorje ob zunanjih zidovih hiše, pod okni, namestite odsevno folijo ali stiropor. Toplota tako ne bo segrevala zidu in police, temveč se bo preusmerila v prostor. Pomembno je tudi, da pozimi ne pokrivate radiatorjev in na njih ne sušite perila, saj tako preprečite optimalno ogrevanje prostora. Ob tem pa dodatno tvegate previsoko raven vlage v prostoru in pojav plesni.

TEMPERATURNI RAZPON

Če želite imeti v stanovanju čim primernejšo temperaturo, naj bo čez dan od 20 do 22 stopinj, medtem ko se lahko nočna giblje med 16 in 20 stopinjami Celzija. Ogrevanje posameznih prostorov prilagodite svojim potrebam. Prostorov, ki jih ne uporabljate (soba za goste, hodnik, garaža, spalnica), ni treba ogrevati enako kot prostore, v katerih se zadržujete večino časa. Že če boste temperaturo znižali za eno stopinjo, lahko prihranite do osem odstotkov energije.

NE ZRAČITE NA KIP

Pozimi stanovanja nikar ne zračite z odpiranjem oken in vrat na kip (tako, da so zgoraj priprta). Ta postopek zračenja je primeren za pomladne in poletne večere, ko je temperatura konstantna. Raje zračite večkrat na dan po 5–10 minut ob na stežaj odprtem oknu. Slab zrak se bo tako hitreje zamenjal s svežim, ta pa se bo tudi hitreje ogrel.