Izgovori

Trošenje ali varčevanje?

Nina Jazbec / finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.
25. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Čeprav Slovenci veljamo za zelo varčen narod, je med nami še vedno veliko takih, ki hitro najdejo kup izgovorov, zakaj ne morejo varčevati, če naštejem samo nekatere izmed njih: prihodki mi ne zadoščajo niti za pokrivanje tekočih stroškov, zdaj sem mlad in želim uživati, varčeval bom, ko se bom ustalil in več zaslužil, zdaj je za varčevanje že prepozno, v pokoju bodo moji stroški nižji, zato mi bo pokojnina zadostovala in podobno. Vam je znano?

Profimedia

Osebni arhiv
Nina Jazbec, finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.

Nikoli ni pravi čas in nikoli ni dovolj denarja, ki bi ga lahko namenili za varčevanje. V resnici je najpogostejši razlog za to, da ne najdemo denarja za varčevanje, predvsem nekontrolirano trošenje, ki je posledica tega, da svojih financ ne načrtujemo, kar bi nam pomagalo pri bolj racionalni porabi denarja.

Najpogostejši izgovori pri mladih – samo enkrat se živi

Danes se bom dotaknila izgovora, ki je najpogostejši pri mlajši generaciji. Mladi svoje stališče, da ne želijo varčevati za pokojnino oziroma za stara leta v večini primerov utemeljujejo s tem, da se samo enkrat živi, da raje sedaj uživajo življenje, si kaj več privoščijo in doživijo, ker ne želijo biti kot starši, ki so celo življenje varčevali in se odrekali, na koncu pa niso imeli nič od življenja. Seveda, se strinjam s tem, da je v življenju treba uživati in si kaj privoščiti, toda hkrati se moramo zavedati tudi, da bomo želeli uživati tudi potem, ko bomo starejši. Takrat bomo imeli več časa zase in tudi več priložnosti za uživanje. Naši prihodki pa se bodo znižali, zato nam bodo privarčevana sredstva prišla še kako prav. Zavedati se moramo, da so sredstva, ki jih varčujemo namenjena nam samim in zato je smiselno dolgoročno varčevati za naš boljši jutri. Ne smemo pozabiti, da tako kot sedaj želimo živeti čim bolj brezskrbno moramo sami poskrbeti tudi za bolj brezskrbno življenje na stara leta in varčevanje nam zagotavlja boljšo prihodnost.

Poiščite pravo mero med trošenjem in varčevanjem

Torej, bistveno je, da poiščemo pravo mero med trošenjem in varčevanjem. Prvi korak k temu je, da se naučimo denar racionalno porabljati in razporejati. Naš mesečni dohodek potrebuje načrt porabe, zato je smiselno, da določimo, koliko denarja si bomo dovolili porabiti za določeno vrsto izdatkov in se potem tega tudi držimo. Smiselno je, da izdatke razdelimo na nujne in tiste manj nujne, kajti le na ta način bomo našli rezerve za varčevanje. Drugi korak je, da med različnimi oblikami varčevanja, izberemo tisto pravo zase. Vprašanje o načinu varčevanja je zelo pomembno, zato se ga moramo lotiti premišljeno. Razlike so tako v donosih kot pri tveganjih pa tudi v davčnih posledicah in likvidnosti. Najbolje je varčevati v različnih oblikah. Preden se posameznik odloči za obliko varčevanja, ki mu najbolj ustreza, mora določiti varčevalne cilje. Uresničitev ciljev pa je odvisna od tega, koliko ste nagnjeni k tveganju in za kakšne cilje varčujete, kakšna je ročnost teh ciljev ter kakšno znanje in izkušnje imate z varčevanjem.

Zaradi strahu pred tveganjem nekateri ne tvegajo in se izogibajo bolj tveganim delniškim naložbam, kljub statistikam, ki pri varčevanju na dolgi rok govorijo ravno v prid varčevanju v delniških naložbah. Pri varčevanju za dolgoročne cilje je zelo pomemben čas začetka varčevanja, ljudje navadno začnejo prepozno varčevati za pokojnino, ker prednost dajejo drugim stvarem. Vlagatelj, ki začne varčevati dovolj zgodaj, si lahko privošči bolj tvegane naložbe. Če se odločite za varčevanje v vzajemnih skladih, varčujete v vrednostnih papirjih, ki na dolgi rok prinašajo višjo pričakovano donosnost oziroma dobiček kot denimo denar, ki ga imate naloženega na banki. V osnovi velja pravilo, da višje tveganje dolgoročno prinaša višji potencialni donos, kratkoročno pa lahko pomeni tudi možnost višjih izgub. Pri manj tveganih naložbah lahko po drugi strani varčevalec pričakuje nižje potencialne donose, sorazmerno nižja pa je tudi verjetnost izgub.

Varčevanje v resnici ni nič drugega kot gospodarna raba denarja. Zmernost pa je lepa čednost, zato se je smiselno odpovedati pretiranemu trošenju v sedanjosti, da nam bo ostalo kaj tudi za uresničevanje naših načrtov in želja v prihodnosti.