Varčevanje

Toliko stanejo otroci

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.
3. 3. 2017, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Povprečno slovensko družino otrok do njegovega 25. leta starosti stane približno 145 tisoč evrov. Noben starš ne gleda na svoje otroke kot na strošek, vendar pa je potrebno imeti v mislih vse izdatke, ki so povezani z njihovim odraščanjem in življenjem. Poleg zagotavljanja zdravega in varnega okolja, primerne vzgoje, izobrazbe, športnih dejavnosti in številnih drugih vrednot, se danes večina staršev zaveda kako pomembno je, da za otroke pričnemo čim prej varčevati.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, KD Skladi

Če pogledamo prva dva meseca letošnjega leta, so lahko vlagatelji zadovoljni z lepimi donosi, ki so večinoma posledica pozitivnih pričakovanj po Trumpovi zmagi. Borzni barometer Dow Jones še naprej osvaja nove zgodovinske vrhove in premika rekordne vrednosti navzgor. K pozitivnemu razpoloženju so zagotovo prispevali tudi spodbudni četrtletni poslovni rezultati ameriških korporacij v zadnjem lanskem četrtletju. Za zdaj so lahko najbolj zadovoljni delničarji tehnoloških podjetij, saj panoga beleži lepo rast. Če pa pogledamo evropske vlagatelje, lahko pri njih opazimo delno negotovost predvsem zaradi prihajajočih predsedniških volitev v Franciji in neznank, ki jih spremljajo.

Rast, o kateri smo govorili na začetku, lahko povežemo tudi z odraščanjem otrok, ki so naše največje bogastvo v življenju – naložba v prihodnost. Kakorkoli obrnemo, so otroci naš največji zaklad in so darilo, ki se ga ne da izmeriti v prav nobeni vrednosti. Samo pomislite na svojega otroka, na lepe trenutke, na vse objeme, na njihov vonj, ob katerem pozabimo na vse … prinesejo nam ljubezen, veselje, razigranost in ob misli nanje nam ne zmanjka lepih besed, s katerimi bi lahko opisali vse občutke, ki nas prevevajo. Otroku želimo najboljše in gledano s finančnega vidika, otrok predstavlja precejšen finančni zalogaj in veliko odgovornost za vse starše.

Povprečno slovensko družino otrok do njegovega 25. leta starosti stane približno 145 tisoč evrov

Noben starš ne gleda na svoje otroke kot na strošek, vendar pa je potrebno imeti v mislih vse izdatke, ki so povezani z njihovim odraščanjem in življenjem. Poleg zagotavljanja zdravega in varnega okolja, primerne vzgoje, izobrazbe, športnih dejavnosti in številnih drugih vrednot, se danes večina staršev zaveda kako pomembno je, da za otroke pričnemo čim prej varčevati.

Bodimo odgovorni starši in najprej sami čim bolje poskrbimo za svojo finančno pismenost, kajti le tako lahko družini zagotovimo lepšo in varnejšo prihodnost, hkrati pa smo otroku dober vzor tudi na področju upravljanja osebnih financ. Torej, za otroka začnite varčevati najkasneje ob njegovem rojstvu. Ne pojutrišnjem, ne naslednje leto ali ko bodo razmere boljše. Čas je izjemno pomemben. Ne pozabite, z vsakim letom, ki ga zamudite, mesečni znesek varčevanja zraste.

Z razumevanjem pomembnosti varčevanja si varčevanje za otroka danes lahko privošči skoraj vsakdo, neodvisno od mesečnih prihodkov staršev. Možnosti in priložnosti varčevanja za otrokovo in našo (lažjo) finančno prihodnost je danes tako veliko, da se za vsakogar nekaj najde. Kaj je lepšega, kot otroku podariti, poleg pozornosti, časa, ljubezni, zaupanja, tudi vpogled  10, 15, 20 let v njegovo finančno prihodnost in ukrepati skladno s tem?

Glede na to, da smo povsem na začetku varčevalne poti, je za doseganje dolgoročnih ciljev smiselno izbrati naložbe, ki so bolj tvegane, saj zgodovinsko gledano vodijo k večjim donosom. Donosnost delnic v svetu v zadnjih 100 letih z naskokom presega donosnosti bančnih depozitov, obveznic, nepremičnin in tudi zlata.

Pri varčevanju za prihodnje potrebe otrok, ki so ob rojstvu otroka oddaljene 18 in več let, so postopna varčevanja v razpršenih delniških portfeljih edina logična izbira. Priporočljiva naložba je naložba preko varčevalnih načrtov delniških oziroma mešanih vzajemnih skladov ali neposrednega vlaganja v delniške ali mešane vzajemne sklade. V vzajemne sklade lahko vlagamo, kadar želimo in v poljubnih zneskih. Tisti manj disciplinirani varčevalci pa se lahko odločijo za varčevalne načrte vzajemnih skladov. Minimalni varčevalni zneski pri varčevalnih načrtih so možni že od 30 evrov in se opravijo preko direktnih obremenitev oziroma trajnika. Z rednimi mesečnimi vplačili si starši zagotovijo povprečno nakupno ceno, ki je po zgodovinskih podatkih bolj ugodna, kot pa lovljenje nakupov po nizki vrednosti enote premoženja.

Bolj, ko se približujemo datumu uresničitve finančnega cilja, bolj je smiselno postopno zniževati raven tveganja. To pomeni, da določena privarčevana sredstva prestavimo v manj tvegane oziroma varnejše naložbe, kot so npr. obvezniški vzajemni skladi ali vzajemni skladi denarnega trga, tako da se delež delniških naložb zmanjšuje. Dodatna prednost vzajemnih skladov pa je tudi ta, da so prenosi znotraj samih krovnih skladov brezplačni in neobdavčeni.

Ne jutri in ne pojutrišnjem, temveč danes!