Ženske in denar

Kolumna: Varčevanje iz moje, ženske perspektive

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
17. 2. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prenekateri menijo, da ženske in investiranje ne gredo skupaj in vse preveč se investiranje ter finančni svet povezujeta samo z moškimi. Tudi zato sem se tokrat odločila, da o načinu investiranja spregovorim nekoliko drugače - z ženske, torej moje perspektive.

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi

Vemo, da se ženske prepogosto zanemarjamo, ne investiramo vase, celo pozabimo nase. Na prvo mesto nikoli ne postavimo sebe, temveč so pred nami otroci, partnerji, starši … in čisto na koncu smo me. Saj veste, kako to gre v praksi. Otroku moram kupiti nekaj za obleči, ker tako hitro raste, da mu je že vse premajhno, pa nekaj moram kupiti še za dom, mož potrebuje nove nogavice … Kdaj ste si nazadnje nekaj privoščile? Kdaj ste nazadnje varčevale samo zase? Ste morda pomislile, kdo bo za vas skrbel, ko boste ostarele?

Skok na kapitalske trge in kaj se je na njih dogajalo v zadnjem tednu? 

Če na kratko pogledamo dogajanja na trgih, so upravitelji mnenja, da je ena od pozitivnih stvari ta, da v zadnjih mesecih večina gospodarskih kazalnikov kaže na pospešitev gospodarske rasti v svetu. Na to nakazujejo tudi inflacijska pričakovanja, ki so se v zadnjih mesecih močno dvignila. Počasi spet prihajamo v normalno gospodarsko okolje. Deloma smo dobili boj z deflacijo. Tudi pričakovanja v rasti dobičkov so znova pozitivna. Vrnitev sektorjev energije in surovin bo pripomogla k višji rasti dobičkov, zato znaša pričakovana globalna rast dobičkov za letošnje leto 9 odstotkov. Zaključim lahko, da v času rasti dobičkov delniški trgi redko doživijo večje popravke oz. korekcije, kljub temu pa v letošnjem letu zaradi niza pomembnih volitev v Evropi in presenečenj nove Trumpove ekonomske politike, obstaja možnost pretresa na kapitalskih trgih. Pa srečno!

Zadnje svetovne empirične raziskave namreč ocenjujejo, da ženske v pokoju živijo na pragu revščine kar 80 odstotkov pogosteje kot moški. In prav ta podatek nam mora predstavljati opozorilo, rdečo luč, alarm. Zdramiti nas mora. Žal smo ženske tudi v poslovnem svetu neenakopravne moškim. Za enaka delovna mesta lahko prejemamo nižje plačilo, potrebujemo več truda za napredovanje na enake položaje kot moški kolegi in prav tako težje usklajujemo poslovno ter zasebno življenje. In tudi ko gre za finance, plačila, še vedno zaostajamo za moškimi. Razlike v plačilih med spoloma namreč izhajajo predvsem iz vloge ženske v družbi, ki jo ta determinira. Ženske imamo pogosteje krajšo delovno dobo in posledično nižjo pokojnino kot moški, saj družba še vedno v dobršni meri od žensk pričakuje, da prevzemamo skrb in nego za otroke in tudi ostarele starše. Ženske, čeprav smo v šoli uspešnejše kot moški, najpogosteje izberemo poklice, ki so manj plačani – tudi delo s krajšim delovnim časom – samo, da se lahko prilagajamo družini. Ženske pa se tudi v veliko manjši meri kot moški kolegi odločamo za pogajanja o višini svojega osebnega dohodka. Tudi zaradi slednjega skozi aktivno delovno dobo za svoje delo lahko prejmemo tudi do 100.000 evrov manj.

In še to. Najpogosteje investiranje ali varčevanje zaupamo partnerju, možu, ki v družini prevzame vlogo odločanja o načinih varčevanja ali investiranja. Vam je to kaj znano? Splošno pomanjkanje zaupanja žensk v denarne zadeve in v finančno investiranje tudi pomeni, da se v veliko manjši meri kot moški odločamo za finančne investicije, ki bi lahko pripomogle k naši dolgoročnejši finančni stabilnosti in ob tem tudi k dodatku k starostni pokojnini.

Seveda ni nič narobe, če se ženska odloči biti zgolj mati in gospodinja ter odločitve, ki jih sprejemamo kot ženske, niso nujno napačne. Nič ni narobe, če se odločimo, da nas vloga žene in matere popolnoma izpolnjuje, ali da se odločimo za nižje plačano službo ali službo s krajšim delavnikom, če ob tem lažje dosegamo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Vendar pa se moramo ob tem zavedati, kako te odločitve vplivajo tudi na investicijo v našo prihodnost. Zato moramo o tem razmišljati že danes.

Ne glede na to, kako se boste, drage dame, odločile investirati v svojo prihodnost, pa je pomembno, da se aktivno vključujete v družinske gospodinjske finance. Redno se pogovarjajte s partnerjem o denarju, imejte tudi besedo pri tem, kaj se z denarjem dogaja ter da razumete vaš družinski finančni položaj, in bodite del odločanja.Pomembno je, da se neprestano učimo, pridobivamo različna znanja in spretnosti ter si tako širimo možnosti za napredovanje in višji dohodek. Dodatni prihodek za naše varčevanje v prihodnost lahko zaslužimo tudi kot popoldanski s. p. Zahvaljujoč tehnologiji obstajajo številne možnosti za delo od doma. Za svojo prihodnost pa lahko varčujete tudi s finančnim investiranjem ali varčevanjem v vzajemnih skladih in drugih oblikah varčevanja. Pozanimajte se! Pri tem vam lahko pomagajo izkušeni in strokovni finančni svetovalci, ki vam lahko pripravijo finančni načrt vašega varčevanja ali investiranja ter vas na tej poti spremljajo, vam svetujejo in skrbijo za vaš portfelj.