Varčevanje

''Kupuj, ko so vsi prestrašeni in prodaj, ko so vsi navdušeni''

Sonja Lovše Bambič, KD Skladi
26. 1. 2017, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vam je naslov kaj znan? Ali vi delate ravno obratno? Gre za znani citat še bolj znanega ameriškega magnata, uspešnega borznega vlagatelja in tudi človekoljuba Warrena Buffetta, ki se je v preteklosti že nič kolikokrat izkazal za točnega in tudi še kako aktualnega. Pa vendar ali se ga držimo?

Profimedia
Kako in koliko bomo varčevali, je seveda odvisno predvsem od nas samih.

Težko si je priznati, da se pogosto obnašamo kot ovce in sledimo množici, ki ne misli na prihodnost. Čredni nagon je pri ljudeh posledica pohlepa in strahu. Zato je v primeru, ko razmišljate o osebnih finančnih korakih, o varčevanju in prihodnosti najbolje, da si priskrbite mnenje finančnega svetovalca, saj pravijo, da se je za uspešno vodenje naložb potrebno čustveno distancirati. Pretirana čustvena vpletenost namreč vse prepogosto vodi v neprave odločitve tako kot neznanje ali pomanjkanje ustreznih informacij.

Kaj nam prinaša leto 2017 in kako bodo ZDA »kihale«?

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, KD Skladi

Leto 2017 predstavlja nekakšno prelomnico, tudi na finančnih trgih. Vse od izvolitve Donalda Trumpa, ki je 20. januarja 2017 tudi uradno postal predsednik ZDA, pa do minule srede, so se svetovni delniški trgi izkazali za rastoče. Največ je pridobil ameriški indeks S&P 500. Na novinarski konferenci je Donald Trump razočaral vlagatelje, saj ni podal nobenih konkretnih informacij o ukrepih za spodbuditev gospodarske rasti, kot so davčne olajšave, bančna zakonodaja in povečanje proračunskih izdatkov. Zato so investitorji postali previdnejši. V tem tiči razlog, da zadnji teden delniški trgi razvitih držav niso rasli. Kmalu bomo videli, kaj novega nam bo prinesla Trumpova administracija in kakšne posledice bodo imeli njegovi ukrepi na ameriško kot tudi svetovno gospodarstvo.

Po mnenju upraviteljev KD Skladov vrednotenja delnic v povprečju resda niso med najnižjimi z zgodovinskega vidika, so pa daleč od morebitnih balonov. Razmere na kapitalskih trgih kljub nadpovprečni rasti tečajev delnic ostajajo podobne tistim konec prejšnjega leta. Tako da so priporočila za delnice pozitivna, saj je v tem naložbenem razredu največ potenciala, seveda če pogledamo upoštevajoče gospodarsko okolje in relativna vrednotenja. Na tečaje obveznic negativno vpliva dvigovanje obrestnih mer, ki je posledica zniževanja stopnje brezposelnosti, krepitve globalnega gospodarstva in pritiska na inflacijo. To se v ZDA že vse dogaja, zato smo delno bolj naklonjeni evrskim obveznicam. Moramo pa biti vseeno previdni, saj je na trgu v letu 2017 pričakovana visoka volatilnost, nihajnost, ko cena delnice ali točka sklada v kratkem času močno zraste ali pade.

Torej, kako naj se lotimo varčevanja, pa naj si bodo to prihranki, varčevanje za pokojnino, šolnino, zdravje ali nakup stanovanja? Ob tem pa se nam v mislih vse pogosteje porajajo tudi vprašanja, ali bomo imeli pokojnino, koliko nas bo stalo šolanje otrok, kako si bomo v prihodnje zagotovili socialno varnost …? Danes ničesar več ne moremo jemati kot nekaj, kar nam je zagotovljeno.

Slovenci se še vedno najpogosteje odločamo za varčevanje v bankah. Ker pa so obrestne mere nizke in naš denar predvsem izgublja na vrednosti, se vlagatelji ozirajo tudi po drugih alternativnih naložbah. Če želite zgraditi vaše prihranke postopoma, ob tem pa manj tvegati, potem je mesečno varčevanje zneskov v vzajemnih skladih zagotovo prava izbira in ena od alternativ varčevanja.

Sistem varčevanja v varčevalnem načrtu vzajemnega sklada pa je zelo preprost. Varčevalec mesečno kupuje točke posameznega vzajemnega sklada, vrednost naložbe in tudi število kupljenih točk vsak mesec pa je vezano na gibanje kapitalskih trgov. Preprost in eleganten način vlaganja tekočih prihrankov, ki je zanimiv za tiste, ki nimajo znanja ali se ne želijo ukvarjati s tem, je "metoda povprečnega stroška". To pomeni, da vsak mesec vložite določen znesek. Če so se točke sklada vmes pocenile, jih boste za enak znesek tokrat kupili malo več, če so se podražile, pa manj kot prejšnjič.

Kako in koliko bomo varčevali, je odvisno predvsem od nas samih. In naj končamo, kot smo začeli, s citatom: »Varčuješ, ko imaš in ne ko nimaš.«