Bele strmine

S pripravo smuči se izognete marsikateri težavi

zf
16. 1. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsako smučarsko sezono robovi na vaših smučeh izgubljajo ostrino, izgublja se tudi vosek na drsni površini, zato so redni pregledi smuči in popravila nadvse pomembni.

Profimedia
Smuči že nekaj dni pred uporabo ustrezno pripravite na smuko.

Očala: pozorni bodite, da imajo stoodstotno UV-zaščito, da se lepo prilegajo vašemu obrazu, da so dovolj zračna in imajo dvojno steklo, kar bo preprečilo rosenje. 

Vsekakor je treba nameniti pozornost rednemu servisiranju pa tudi skladiščenju in transportu smuči. S slabo vzdrževanimi smučmi boste imeli na snežnih strminah precej težav. Na ledenem terenu bodo zdrsi pogostejši, in če robovi ne bodo dobro nabrušeni, vam ob zavojih smuči ne bodo lepo drsele. Glede na to, da smo že odločno zakorakali v smučarsko sezono, na vrata trkajo tudi zimske počitnice, je skrajni čas, da smučarsko opremo pripravite na spust po strminah.

Nevarna je vlaga

Pomembno je, da pred vsakim smučanjem smuči dobro pregledate in preverite, kaj se dogaja z robovi in voskom na drsni podlagi, ter jih po potrebi servisirate. Tako se boste izognili številnim nevšečnostim in visokim stroškom. Pomembno je tudi, kako smuči skladiščite. Hraniti jih morate v razmeroma toplem in suhem prostoru. Nikar jih ne izpostavljajte vlagi, saj s tem tvegate rjavenje kovinskih delov. Še posebej občutljivi so robniki, ob preveliki vlagi hitro začnejo rjaveti.

Čelada: zelo pomembno je, da se smučarska čelada lepo prilega glavi, naušniki se morajo lepo prilegati ušesom, zadnji del čelade naj ne pokriva tilnika, podbradni jermen naj bo zategnjen.

Kaj smuči najbolj uničuje 

Za smuči so na smučarskih progah najbolj nevarne ledene ploskve, sploh če so na njih tudi drobni kamenčki. Ti najbolj poškodujejo robnike in drsno površino, in brez ostrih robov na smučeh si boste le stežka privoščili dobro smuko. Zato pred vsako smuko smuči dobro obrišite s suho krpo ter nanesite sredstvo proti koroziji; to vas bo v specializiranih trgovinah stalo okoli štiri evre. Pomembno je tudi, da smuči pred smuko dobro očistite, če ste jih prevažali na avtomobilu. Transport na strehi je skorajda njihov največji sovražnik, saj je poleg vlage prisotna sol, ta kombinacija pa je za robnike in drsno podlago smrtonosna. Zato smuči, takoj ko prispete na cilj, dobro očistite in zaščitite z antikorozivnim sredstvom.

Palice

Smučarska palica mora v celoti podpirati tehniko aktivne osebe, jo varovati pred poškodbami, preprečiti morebitne padce in omogočati optimalni prenos moči.

Rokavice

Preverite, ali so narejene iz usnja, vsaj del na dlaneh, in iz materialov, ki roko ščitijo pred udarci pri padcu, obenem pa omogočajo gibljivost, zračnost in suhost rok.

Kombinezon

Biti mora ustrezne velikosti in dopuščati neovirano gibanje. Pomembnejša pokazatelja kakovosti kompleta sta še regulacija toplote in nepremočljivost materialov.

splet
smučarska čelada