Dnevi negotovosti

Začenja se jesenski izpitni rok mature

T.L./STA
24. 8. 2016, 08.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V skladu s koledarjem splošne mature bo letošnji jesenski rok trajal šest dni. Kandidati bodo svoje rezultate s pomočjo šifre lahko preverili na spletu 16. septembra zgodaj zjutraj.

Profimedia
Kandidati bodo svoje rezultate s pomočjo šifre lahko preverili na spletu 16. septembra zgodaj zjutraj.

Na srednjih šolah se s pisnim izpitom iz maternega jezika danes začenja jesenski izpitni rok splošne in poklicne mature. K splošni maturi se je prijavilo 2113 kandidatov, ki bodo v jesenskem izpitnem roku opravljali izpite iz 43 različnih predmetov, poklicno maturo pa bo opravljalo 3022 kandidatov, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Prvič bo splošno maturo opravljalo 595 prijavljenih kandidatov, 232 kandidatov jo ponavlja v celoti, 633 kandidatov pa opravlja enega ali dva popravna izpita.

Drugi del izpitov opravlja 96 kandidatov, ki splošno maturo 2016 opravljajo v dveh delih, 250 kandidatov pa bo v letošnjem jesenskem izpitnem roku izboljševalo oceno pri maturitetnem predmetu.

Trajalo bo šest dni 

V skladu s koledarjem splošne mature bo letošnji jesenski rok trajal šest dni. Pisni izpit iz matematike bo potekal v četrtek, izpiti iz tujih jezikov in izbirnih predmetov pa do 30. avgusta. Od 24. avgusta do 2. septembra bodo na šolah potekali ustni izpiti iz predmetov splošne mature.

Kandidati bodo svoje rezultate s pomočjo šifre lahko preverili na spletu 16. septembra zgodaj zjutraj. Na isti dan jih bodo z uspehom seznanile tudi njihove šole.

Izpit iz tretjega predmeta poklicne mature bodo kandidati v skladu z maturitetnim koledarjem opravljali 25. oziroma 29. avgusta. Pisni izpiti iz drugega predmeta poklicne mature oziroma temeljnega strokovno-teoretičnega predmeta bodo potekali 31. avgusta. V okviru četrtega predmeta poklicne mature morajo kandidati opraviti izdelek oziroma storitev in zagovor ali izpitni nastop v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo.

Ustni izpiti poklicne mature bodo na šolah potekali med 24. avgustom in 2. septembrom. Z uspehom na jesenskem roku poklicne mature bodo šole kandidate seznanile 8. septembra.

Ob poklicni maturi lahko kandidati opravljajo izpit iz posameznega predmeta splošne mature, če je ta predmet pogoj za vpis v univerzitetni študijski program oziroma če se upošteva pri izbiri kandidatov za vpis v tak program. Za izpite iz posameznega predmeta je prijavljenih 307 kandidatov, največ pri psihologiji, sociologiji, geografiji, matematiki in angleščini.