Umetnik

Njegove sanje so njegova služba

Roman Turnšek
12. 7. 2016, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dandanes je težko najti ljudi, ki z veseljem hodijo v službo. Če jo seveda imajo, pa tudi časi in razmere so takšni, da prav pretiranega veselja ni. Še težje pa je najbrž najti človeka, ki bi rekel, da je njegova služba sanjska. A ne nemogoče.

svet24
Niko je že bil gost na ameriški televiziji ABC in se predstavil na kitajski nacionalni televiziji.

Niko Fric sodi med tiste, ki so s svojo službo ne le zadovoljni, ampak pravi tudi, da je kot sanje. Je namreč tisto, kar si je želel že kot deček, danes pa mu poleg uživanja prinaša tudi vsakdanji kruh. In kaj je torej ta sanjska služba?

Čaranje, animacije, poučevanje in predvsem vse, povezano z baloni. Že kot fantič je užival v njihovem napihovanju in okraševanju z njimi. Čaranje je z odraščanjem sicer izgubilo del mistike, saj je z učenjem dognal, da gre v bistvu za mojstrsko naštudirane trike, navdušenje nad baloni pa je ostalo. Čarodej po poklicu ni postal, saj ni bilo tovrstnih šol, pa tudi starši o tem niso hoteli nič slišati. Zato se je podal v gostinstvo, ki je bilo v družini. Ob službi se je ukvarjal s svojim tedaj še hobijem. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, in dosegal je vse boljše rezultate. In potem se je nekega dne odločil, da bo hobi postal njegova služba.

Najprej čarodej 

Njegovi poklicni začetki so bile otroške predstave po Sloveniji, sledile so jim predstave v Italiji, na Hrvaškem in v Avstriji. Na seminarjih v tujini je balone opažal kot okras in zelo dober pripomoček za delo. Začel je uporabljati modelirne, iz njih izdelovati enostavne figurice in jih za nagrado delil otrokom, ki so mu pri čarovnijah pomagali na predstavah. Kupovati je začel tudi knjižno in video učno gradivo. S pomočjo neskončnih možnosti, ki jih ponuja internet, se je udeleževal tudi seminarjev v tujini, čeprav je to takrat pomenilo zelo velike stroške.

Vloženi trud, vztrajnost in sredstva so bili poplačani s prvim uspešno opravljenim mednarodnim dekoraterskim izpitom in osvojenim prvim mestom na tamkajšnjem tekmovanju. Leta 2001 se je prvič udeležil evropskega tekmovanja v Belgiji in osvojil tretje mesto, leto pozneje pa drugo. V Ameriki je leta 2003 postal svetovni prvak, na evropskem tekmovanju v Belgiji in še na dveh v istem letu pa je z osvojitvijo prvih mest prejel naslov animator leta 2003. Zelo ponosen je na štiri prva mesta zelo zahtevnega tekmovanja Iron Latex Man.

Doslej je edini na svetu, ki ima več takih nagrad. Uspehi na tekmovanjih so se nizali in iz otroških sanj in hobija je nastalo tudi v tujini uspešno podjetje. Volja, spretnost in skoraj brezmejna ponudba barv, oblik in velikosti balonov so skupaj z domišljijo in idejami naredile iz Nika Frica svetovno uspešnega in priznanega ustvarjalca, izpod čigar prstov nastajajo iz navidezno nepraktičnih balonov najbolj neverjetne podobe.

Postal je učitelj svojih novih tehnik in inovacij, saj so ga začeli vabiti tudi na kongrese, da bi znanje prenašal na druge. Poučevanje je z veseljem sprejel in pot po svetu se je odprla. Kot inštruktor balonarskega dekoraterstva je poučeval v več evropskih državah, v Tuniziji, Rusiji, ZDA in na Japonskem. O svojem delu je posnel več videoseminarjev, ki jih uspešno prodaja tudi v tujini. Udeležuje se mednarodnih razstav in kulturnih dogodkov, k sodelovanju pa ga radi vabijo tudi priznani fotografi s področja dizajna.

svet24
Unikatno Nikovo delo iz balonov so tudi obrazi znanih ljudi. Upodobil je že Michaela Jacksona, Mr. Beana, Luciana Pavarottija, Elvisa Presleyja, Charlieja Chaplina, Vida Valiča, Franca Bogoviča in druge. Pravkar upodobljen pa je svetovno znani slovenski zet Donald Trump, ki ga je Niko izdelal za težko pričakovani video Klemna Slakonje.

Inovator, obleke in portreti

Poleg inštruktorstva rad preizkuša svoje znanje in ideje tudi na tekmovanjih, kjer pomeri moči z največjimi mojstri na svetu. Več kot potrebno se mu zdi, da ve, kam v svetovnem merilu spada, poleg tega je zdrava konkurenca koristna, saj v človeku spodbuja željo po prizadevanju in ustvarjanju vse bolj in bolj nedosegljivega. Za pomoč pri spretnosti in potrpljenju je zato začel iskati tudi olajšave in izboljšave v tekmovanju s konkurenco, posledica česar je, da je postal tudi uradno evidentiran ter priznan inovator izumov s področja svojega dela.

Rezultat njegovega dela in znanja so patenti za različne praktične in uporabne izdelke, tiskarski stroj za tisk na balone in patent za medsebojno spajanje balonov. Nanj je še posebno ponosen, saj je prvi na svetu, ki mu je uspelo kaj takšnega. Patent, ki se imenuje Nikoloon system, je sicer zaščiten.

Na enem od tekmovanj v ZDA je sodeloval pri izdelavi največje dekoracije na svetu na temo noči čarovnic. S soustvarjalci so porabili več kot sto tisoč balonov in ustvarili pravo stanovanje, po katerem so se obiskovalci lahko celo sprehajali iz sobe v sobo. Vsi zidovi, slike in skulpture so bili narejeni iz balonov. Za konec uspešnega obiska je bil še poseben gost zabave v New Yorku, katere organizator je bil Toshi, soigralec Leonarda DiCapria iz filma The Departed, in na kateri je v balonske unikatne toalete oblekel tudi manekenke. Bil je tudi gost na ameriški televiziji ABC, kjer se je predstavil z obleko, in pa tudi gost na kitajski nacionalni TV, kjer je gledanost več kot milijarda ljudi.

Pred leti je bil med prvimi na svetu, ki je iz balonov začel izdelovati tudi obleke. Sodeloval je na mnogih revijah balonskih oblek v Ameriki, na Kitajskem in drugod, samostojne razstave pa je imel tudi v Dubaju. Obleke nastajajo od šest ur do več dni, pri čemer je treba upoštevati tudi občutljivost materiala. Sicer pa je njegove obleke mogoče videti tudi na slovenskih prireditvah, porokah, razstavah in podobnih dogodkih.