Skrb za živali

V mariborskem zavetišču vabijo sprehajalce psov

M.K./STA
8. 7. 2016, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V mariborskem zavetišču za male živali, s katerim upravlja javno podjetje Snaga, v poletnem času, ko je marsikdo na dopustu, primanjkuje prostovoljcev, ki so že opravili brezplačno izobraževanje za sprehajanje psov.

Profimedia
Registrirani sprehajalci, ki vam čas to dopušča, lahko s sprehodom polepšate dan vsaj enemu kosmatincu.

Zato jih vabijo, da nekaj prostega časa namenijo obisku zavetišča, saj bodo s tem omogočili dnevni sprehod trenutno nameščenim psom.

Takšna oblika pomoči je marsikdaj vredna več, kot katera koli oblika finančne, poudarjajo v zavetišču.

Kot so sporočili iz Snage, je od več kot tisoč ljudi, ki so od leta 2012 opravili obvezno brezplačno izobraževanje za sprehajalce, v prvih julijskih dneh zavetišče obiskalo samo pet. Skupaj z oskrbniki, ki prav tako opravljajo redne dnevne sprehode s psi, je to še zmeraj premalo, da bi vsakemu od trenutno v zavetišču nameščenih psov lahko omogočili kakovosten sprehod in potrebno gibanje.

"Veseli bi bili, če bi tisti registrirani sprehajalci, ki jim čas to dopušča, v času sprehodov obiskali zavetišče in s tem polepšali dan vsaj enemu kosmatincu, ki nestrpno čaka na nove lastnike. Marsikdaj je takšna oblika pomoči vredna več, kot katera koli oblika finančne," poudarjajo v zavetišču, kjer so s 1. julijem dobili tudi novega vodjo in veterinarja. To je postal Blaž Primc, ki je bil izbran med štirimi kandidati.

Še zmeraj pa je v zavetišču, razen v nujnih primerih bolnih ali poškodovanih, ustavljen sprejem mačk, saj so njihove namestitvene zmogljivosti zapolnjene do zadnjega kotička. Prevladujejo mačje mame z legli mladičev, ki so za posvojitev še premajhni, zato trenutno tudi za posvojitev v mariborskem zavetišču ni na voljo nobena muca.

V Snagi predvidevajo, da se bo stanje normaliziralo najpozneje konec meseca, ko bodo mladiči toliko zrasli, da bodo sposobni samostojnega življenja in pripravljeni na odhod v nove ljubeče domove.