Med najvišje uvrščenimi po višini plače zaposlenih se je v preteklih letih uvrstil slovenski Microsoft. Lani je 57 zaposlenih v povprečju prejelo 8.786 evrov bruto plače na mesec, kar je skoraj 6 krat več kot je v lanskem letu znašala povprečna slovenska plača.

Kot je razvidno iz baze GVIN plače, višje od šest tisoč evrov mesečno prejemajo še v slovenskih podružnicah Roche, Novartis ter v Kontroli zračnega prometa Slovenije (KZPS).  

Prvih deset podjetij z najvišjimi plačami

Microsoft (8.786 evrov bruto)
Roche (7.099 evrov bruto)
KZPS (6.113 bruto)
Novartis Pharm Services (6.095 evrov bruto)
Bayer (5.903 evrov bruto)
IBM (5.513 evrov bruto)
Johnson&Johnson (5.046 evrov bruto)
VBS Leasing (4.828 evrov bruto)
DUTB (4.109 evrov bruto)
Siemens (4.043 evrov bruto)

Lek in Krka med velikani Med velikimi slovenskimi podjetji imajo najvišje plače v Leku. V Leku, kjer je bilo lani zaposlenih 3.152 delavcev je povprečna plača 3.416 evrov bruto.

Za Lekom v povprečju precej zaostajajo plače v novomeški Krki, kjer je povprečna plača znašala 2.697 evrov bruto.

Lek in Krka sta tudi edini podjetji v Sloveniji z več kot tisoč zaposlenimi, ki sta se uvrstili na lestvico najbolje plačanih zaposlenih.

Medicor in Lahov senatorij med zdravstvenimi institucijami 

Na lestvici je tudi nekaj zasebnih zdravstvenih ustanov. Med njimi se je najvišje uvrstil Medicor, kjer je povprečna plača lani znašala 3.746 evrov bruto. Na lestvici najbolje plačanih je tudi Kirurški sanatorij Rožna dolina.

Paradni konji med izvozniki


Razen velikih izvoznikov, kot sta Krka in Lek, sta se visoko na lestvico zaslužkarjev uvrstili dve manjši, manj znani podjetji. Družba Euro Plus iz Šenčurja se je lani na lestvico uvrstila s povprečno mesečno plačo 3.487 evrov na zaposlenega, nekoliko manj znano podjetje Willy Stadler iz Leskovca pri Krškem je lani 92 zaposlenim v povprečju izplačalo  nekaj več kot 3.100 evrov.