Finančni obeti v EU

Kako se bo vojna v Ukrajini odrazila na evropskem gospodarstvu?

A.R./STA
16. 5. 2022, 09.18
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 09.20
Deli članek:

Evropska komisija bo predstavila spomladansko napoved gospodarske rasti in inflacije v Evropski uniji in evrskem območju. To bo prva gospodarska napoved komisije, pri kateri bodo upoštevane tudi rast cen energentov, hrane in druge posledice ruske invazije na Ukrajino.

Profimedia
Inflacija na letni ravni je bila enoodstotna.

Komisija je februarja za območje evra in EU za letos napovedala štiriodstotno rast, za prihodnje leto pa 2,7-odstotno za evrsko območje in 2,8-odstotno za EU. Sloveniji je medtem za letos napovedala 3,8-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,6-odstotno. To ne odstopa bistveno od slovenskih napovedi urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki v nedavno znižani oceni napoveduje 4,2-odstotno gospodarsko rast za letos, za prihodnje leto pa triodstotno.

Rekordna rast inflacije

Tudi tokrat bo v središču pozornosti inflacija, ki dosega rekordne ravni, saj vojna v Ukrajini še naprej spodbuja rast cen energentov in tudi hrane. Po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat je imelo 19 držav s skupno evropsko valuto aprila 7,5-odstotno inflacijo, potem ko je bila marca rast cen 7,4-odstotna.

Komisija je februarja območju evra in EU za letos napovedala 3,5-odstotno oziroma 3,9-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu pa 1,7-odstotno oziroma 1,9-odstotno. Sloveniji je za letos napovedala 3,7-odstotno inflacijo, za prihodnje leto pa 2,1-odstotno.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah. Zimsko je letos objavila dva tedna pred sprožitvijo ruske invazije v Ukrajini, ki se je začela 24. februarja. Spomladanska napoved bo tako prva, pri kateri bodo upoštevane tudi posledice vojne.