Priložnosti ali nevarnosti

Kaj lahko vlagatelji pričakujejo v letu 2022?

Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments
23. 1. 2022, 07.48
Deli članek:

Koronakriza, inflacija, politika obrestnih mer, zaostanki pri dobavi, politične napetosti – to so številni dejavniki, ki trenutno vplivajo na cene delnic. Vlagatelji se pogosto na začetku leta sprašujejo, kakšno bo dogajanje na borzi v novem letu. Bodo na borznem trgu priložnosti ali nevarnosti?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka

Nobenega dvoma ni, da je bilo leto 2021 za vlagatelje zelo dobro leto, če se niso zanašali le na bančne produkte z mizernimi obrestmi ali druge domnevno varne naložbe, temveč so v svoje premoženje vključili nekoliko bolj tvegano komponento in se vključili na borzne trge.

Letošnje napovedi za dogajanje na borznih trgih so veliko težje kot v preteklih letih, saj, na borzo vplivajo številni dejavniki. Najprej so tu običajne spremenljivke, kot so makroekonomski razvoj gospodarstva in posledično, kam se plasirajo dobički podjetij. Ampak to je le vrh ledene gore, za katero se skriva še veliko drugih dejavnikov, ki imajo pomembno vlogo in vpliv na borzno dogajanje. Ti dejavniki so: koronakriza z morebitnimi novimi različicami virusa, globalni zaostanek pri dobavnih verigah, inflacija in s tem povezana politika centralnih bank, geopolitične napetosti npr. med ZDA in Kitajsko ali med Rusijo in Zahodom. Toda povsod se lahko stvari razpletejo drugače kot je pričakovano, kar lahko močno vpliva na borzo. Dejstvo, da morajo vlagatelji trenutno paziti na posebno veliko število problematičnih področij, še povečuje negotovost.

Najnovejši makroekonomski podatki ne puščajo nobenega dvoma o tem, kje smo v gospodarskem ciklu: vrhovi rasti so za nami. To ne velja le za razvijajoče se trge, ki so zaradi pandemije korak pred ciklom, ampak tudi za vodilne gospodarske sile od ZDA do evrskega območja.

Razen tega za napovedi na finančnem trgu velja: vse, kar je trenutno znano, je že všteto v tečaje delnic. Prihodnja gibanja cen pa so predvsem posledica novih dogodkov in presenečenj – in seveda jih v tem trenutku nihče ne more zares predvideti.

Kljub vsemu so prihajajoče smernice za leto 2022 že vidne. Večje centralne banke po vsem svetu so s svojo izjemno ohlapno denarno politiko v zadnjih letih veljale za pomembno gonilo borz. Glede na dvig inflacije pa so investitorji lahko prepričani, da se bo velikodušnost centralnih bank kmalu končala. Previdnejša denarna politika centralnih bank pa ne bo zamajala borznih trgov, v koliko se bodo te držale svojih napovedi.

Pritisk na trge – vključno s stalnim pomanjkanjem oskrbe, energetsko krizo in novim virusnim valom v Evropi – se trenutno povečuje, zato bo tržno okolje leta 2022 ostalo težko in nepredvidljivo. Vendar pa ima svetovno gospodarstvo še vedno dostojen zagon in različni pozitivni vladni ukrepi bi mu lahko dali dodaten zagon. Vlagatelji bodo morda ugotovili, da se bo leto 2022 izkazalo za boljše, kot kažejo trenutni izzivi.

Eden od razlogov za optimizem vlagateljev bi lahko bil razvoj dobičkov podjetij, ki je pravzaprav najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na tečaje delnic. Med dosedanjo koronakrizo so se številne korporacije izkazale za izjemno odporne in so večkrat predstavile močne poslovne številke z milijardnimi dobički. Zakaj bi se to v prihodnjem letu moralo spremeniti?

Delniški trgi ostajajo na dolgi rok, kljub vsemu, tudi v prihodnje za vlagatelje ena od ključnih alternativ za doseganje pozitivnih donosov. Zato nikar ne vztrajajte pri bančnih depozitih, kjer ne boste niti ohranili svoje vrednosti premoženja. Pogumno se podajte na novo pot in če imate dvome, posvet pri finančnem svetovalcu ne bo odveč. Pa srečno!

Avtorica članka: Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments