Porast povpraševanja

Cene nafte najvišje v zadnjih sedmih letih

L.J.
20. 1. 2022, 11.26
Posodobljeno: 20. 1. 2022, 11.38
Deli članek:

Povpraševanje se veča kljub širjenju različice omikron in bi lahko kmalu doseglo pred-pandemijsko raven.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V zadnjih dneh je cena nafte močno rastla, danes pa se je rast ustavila in po podatkih Bloomberga dosegla najvišjo raven v zadnjih sedmih letih.

STA poroča, da je cena 159-litrskega soda severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena marca, dosegla 88,26 dolarja, kar je 18 centov manj kot ob koncu trgovanja v sredo. Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo februarja se je danes zaenkrat pocenila za šest centov na 86,90 dolarja.

Rasti cene nafte je moč pripisati vse večjemu povpraševanju, ki je že skoraj doseglo raven pred pandemijo koronavirusa. Prav tako je k rasti cen nafte v zadnjih dneh prispevala torkova eksplozija, ki je prizadela ključni naftovod s surovo nafto, ki povezuje Irak in Turčijo. Včeraj je sicer Turčija odpravila škodo na naftovodu.

Cene nafte so sicer vrtoglavo strmoglavile pred dvema letoma, ko so oblasti Saudove Arabije mednarodni trg preplavile s poceni nafto. Ko se je poplavi ponudbe pridružil še upad povpraševanja zaradi pandemije novega koronavirusa, so cene ponekod padle krepko pod ničlo, saj so se začela prekomerno polniti skladišča.