vzporednice s stečajem banke Lehman Brothers

Kitajski velikan povzroča preplah na finančnih trgih

G.G./STA
21. 9. 2021, 11.48
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 11.57
Deli članek:

Kitajski nepremičninski koncern Evergrande je zamajal globalne finančne trge.

Profimedia
Indeksi na nekaterih borzah so ob težavah koncerna Evergrande zanihali navzdol.

Evergrande ima 200.000 zaposlenih, prisoten je v več kot 280 mestih in po lastnih navedbah posredno zagotavlja 3,8 milijona delovnih mest na Kitajskem. Sprva je deloval zlasti kot investitor oz. snovalec projektov, v zadnjem desetletju pa je tudi veliko vlagal. Tako je denimo kupil nogometni klub Guangzhou FC, vzpostavil lastno znamko namizne vode Evergrande Spring in odprl več zabaviščnih parkov, ki naj bi bili večji od Disneyjevih. Ima tudi enoto za razvoj električnih vozil in investicije na področju turizma, digitalnih operacij, zavarovalništva in zdravstva.

Vse te nakupe je financiral z zadolževanjem. Koncern je tako trenutno zadolžen za več kot 300 milijard ameriških dolarjev, kar je enako dvema odstotkoma kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP). Z vračanjem posojil ima težave, vse odkar je kitajska vlada, ki jo je zaskrbelo naraščanje dolga v zasebnem sektorju, omejila možnost najemanja novih posojil. Tako Evergrande trenutno ne more zaključiti odprtih nepremičninskih projektov, s prodajo katerih bi lahko poplačal dolg.

Medtem ko banke ne pritiskajo na koncern, pa mora ta v četrtek poplačati dve zapadli obveznici. Če tega ne bo mogel izvesti, bi to lahko pomenilo stečaj.

Bo Peking dovolil propad kot svarilo?

Vprašanje je, kaj bi v tem primeru storila kitajska vlada. Nekateri menijo, da bi lahko Peking dovolil propad Evergrandeja kot opozorilo, da ni nobeno podjetje preveliko za propad in da ne gre računati na državno reševanje. A večina ocenjuje, da Peking lastnikov domov ne bo pustil na cedilu. Po nekaterih ugibanjih bi lahko prišlo do prestrukturiranja, v katerem bi dele lastništva v nekaterih enotah koncerna prevzele lokalne oblasti, druge enote pa bi ugasnile.

Tudi bonitetna hiša S&P 500 je v ponedeljkovem poročilu ocenila, da bodo oblasti verjetno posredovale, a le, če bodo ocenjevale, da bi propad Evergrandeja lahko pomenil sistemsko tveganje za širše gospodarstvo.

Prvi mož Evergrandeja Xu Jiayin je sicer danes pisal zaposlenim in jim zagotovil, da je ta "najtemnejši trenutek" mogoče prestati. Napovedal je, da bo lahko Evergrande obnovil gradnje in proizvodnjo in dosegel glavni cilj, ki je predaja stavb in s tem odgovorno ravnanje do kupcev domov, investitorjev, partnerjev in finančnih institucij.