Gospodarstvo

S preverjenimi triki do uspešnega varčevanja

Lidija Selič, finančna svetovalka, Generali Investments
29. 8. 2021, 15.39
Deli članek:

Ste se tudi vi velikokrat odločili, da boste dali na stran več denarja, nato pa tega vseeno niste zmogli? Imamo dobro novico: varčevati se lahko naučite.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka

Majhna sprememba – velik učinek

Običajno razmišljamo o varčevanju tako; čez mesec poskušamo z denarjem ravnati racionalno in tisto, kar nam ostane na koncu meseca, damo na stran za varčevanje. Težava pa nastane, ker večini med nami na koncu meseca preprosto ne ostane nič in zato ničesar ne prihranimo. Vendar pa obstaja preprost trik, s pomočjo katerega lahko začnemo z mesečnim varčevanjem in to je, da si že na začetku meseca, oziroma ko dobimo plačo, določimo fiksni znesek, ki si ga damo na stran. Eden najboljših načinov za varčevanje je zagotovo avtomatizacija procesov. Preprosto si nastavite trajnik, ki vam bo samodejno prenesel sredstva na varčevalni račun. To nam naj bo zlato pravilo varčevanja.

Koliko denarja naj namenimo varčevanju?

Večina strokovnjakov svetuje, da za varčevanje namenite 10 ali 20 odstotkov plače. Če se vam to trenutno zdi pretežko, lahko začnete s 5 odstotki svojega mesečnega dohodka in nato znesek počasi povečujete, dokler ne dosežete želenega zneska.

Naredite načrt in zastavite si cilj

Veliko bolje se znajdemo z denarjem, če vemo in smo si na jasnem, za kaj ga porabljamo in za kaj varčujemo. Če želimo le varčevati, vendar nimamo pred sabo jasnega cilja, bomo kar hitro izgubili voljo in motivacijo. Zato je dobro vedeti, za kaj želimo varčevati. Zato si določimo cilj, ki ga poskušamo doseči. Možni cilji so lahko: dopust, izpolnitev želja, varčevanje za pokojnino ali pa je to le skrita rezerva za nujne primere. S tem ko ste si postavili jasen cilj, veste tudi, koliko denarja boste za uresničitev cilja potrebovali in tako si boste z lahkoto naredili tudi načrt. Pri načrtovanju poti do zastavljenega cilja vam bo v veliko pomoč tudi finančni svetovalec, ki vam bo predlagal takšno naložbo, ki bo primerna za vas. Saj veste, z varčevanjem na bančnem depozitu, bo pot do zastavljenega cilja precej daljša v primerjavi z alternativnimi naložbami, ki jih ponujajo delniški trgi. Varčevanje v vzajemnih skladih je odlična izbira tudi za tiste vlagatelje, ki še niso vstopili na kapitalske trge. Široka paleta omogoča učinkovito prilagajanje portfelja čez celotno naložbeno dobo in daje možnost učinkovitega prilagajanja posameznikovim potrebam.

Nagradite se za uspeh

Varčevanje vam ne sme predstavljati bolečine oziroma pomanjkanja. Če imate občutek, da z varčevanjem zadušite vse radosti vsakdanjega življenja, obstaja veliko tveganje, da vam varčevanje kmalu ne bo več zabavno. Bodite disciplinirani, vendar se ne mučite in se za dosežene uspehe vmes nagradite. Če si ne morete privoščiti zneska, ki ste si ga zadali za varčevanje, ga zmanjšajte in nadaljujte z manjšimi vplačili, nikakor pa ne odnehajte.

Kdaj naj začnem varčevati?

Zdaj, ko že poznate pomembnejše trike, kako prihraniti denar za uresničitev svojih sanj, ostaja le še vprašanje - kdaj začeti? Na to vprašanje je lahko le en odgovor - takoj!

Če se res želite naučiti varčevati, začnite zdaj. Še danes si lahko uredite trajnik za varčevanje, določite višino zneska in izberete strategijo, ki vam najbolj ustreza. Želim vam le še veliko sreče, discipline in vztrajnosti na poti do zastavljenega cilja.

Avtorica članka: Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments