Gospodarstvo

Ste previdni ali pogumni?

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
23. 8. 2021, 06.15
Deli članek:

Kako si predstavljate svoj popolni dopust? Bi se odločili za odkrivanje novih krajev, se lotili celo kakšnega adrenalinskega izziva ali bi rajši izbrali sprostitev ob vodi. Odgovorov je toliko kot značajev. Enako je pri financah.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka

Ko se odločamo za naložbe, so nekateri zadržani in se jim zdi varnost pomembnejša od višine donosa. Drugi se odločajo drzneje, pripravljeni so se soočiti tudi z nekoliko večjimi padci vrednosti naložbe, če menijo, da bo ta dolgoročneje zato prinesla več.
Torej, ljudje smo si med seboj zelo različni, prav tako pa smo si različni tudi kot vlagatelji. Vsak vlagatelj ima namreč svoj vlagateljski profil. Zato je prva naloga svetovalca, da skupaj s potencialnim vlagateljem ugotovi, kakšen tip vlagatelja je.

Pri določanju profila vlagatelja je treba upoštevati »subjektivno« nagnjenost k tveganju oziroma koliko bi si želeli tvegati in hkrati tudi »objektivno« sposobnost tvegati, koliko tveganja si glede na finančno in socialno stanje realno lahko privoščite. Ugotoviti je treba, kakšno nagnjenost k tveganju lahko prenesete oziroma ali lahko prenesete večja nihanja na trgu in ali vam bodo obdobja padanja vrednosti, povzročala prevelik stres. Nekateri so zadržani in se jim zdi varnost naložbe pomembnejša od višine donosa. Drugi pa se odločajo drzneje, pripravljeni so se soočiti tudi z nekoliko večjimi padci vrednosti naložbe, če menijo, da bo ta dolgoročneje zato prinesla več.

Pet različnih profilov vlagatelja

Zelo previden vlagatelj se je pripravljen izpostaviti le zelo majhnim nihanjem svojega premoženja. Njegov primarni naložbeni cilj je ohraniti vrednost svojega premoženja. Zanj je primerna naložba kombinacija skladov denarnega trga in skladov obvezniških trgov, s poudarkom na skladih denarnega trga.

Previden vlagatelj lahko svoja sredstva izpostavi manjšemu tveganju, a se ne želi izpostaviti večjim nihanjem svojega premoženja. Njegov naložbeni cilj je običajno povprečna rast vrednosti premoženja. Zanj je primerna naložba kombinacija skladov denarnega trga, skladov obvezniških trgov in mešanih skladov.

Zmerni vlagatelj lahko svoja sredstva izpostavi zmernemu tveganju. Za doseganje nadpovprečnih donosov se je v obdobju enega leta pripravljen soočiti tudi z zmernimi padci svojega premoženja. Zanj je primerna naložba mešani skladi in skladi delniških skladov s poudarkom na mešanih skladih.

Dinamičen vlagatelj lahko svoja sredstva izpostavi visokemu tveganju. Za doseganje nadpovprečnih donosov se je pripravljen soočiti tudi z večjimi nihanji svojega premoženja. Zanj je primerna naložba skladi delniških skladov, delniški skladi razvitih trgov in delniški skladi razvijajočih trgov s poudarkom na delniških skladih razvitih trgov.

Zelo dinamičen vlagatelj pa je nadpovprečno naklonjen tveganju. Za doseganje nadpovprečnih donosov se je pripravljen soočiti tudi z izrazitimi nihanji svojega premoženja. Zanj je primerna naložba delniški skladi razvitih trgov in delniški skladi razvijajočih trgov.
Drugi zelo pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri naložbe in ki do velike mere tudi vpliva na tip vlagatelja, je njegova starost. V različnih obdobjih življenja ljudje vstopamo v različne življenjske situacije in v teh situacijah imamo različne potrebe in želje, ki so povezane z zagotavljanjem sredstev. Od starosti in potreb ter želja vlagatelja pa je odvisna ročnost vlaganja. Ročnost je obdobje, v katerem se je vlagatelj pripravljen odreči določenemu delu sredstev in jih vložiti v sklad z namenom plemenitenja.

Za konec bi rada poudarila, da je treba veliko pozornosti nameniti piramidi finančnega premoženja vsakega posameznika. Če niste res izkušeni v svetu financ vam svetujemo, da zaupate strokovno upravljanje finančnim svetovalcem. Odgovorili vam bomo na vaša vprašanja in vam pomagali sprejeti premišljene odločitve z opredeljenimi cilji.

Avtorica članka: Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka, Generali Investments