Gospodarstvo

Kako varčevati za zastavljene cilje in ne za obresti?

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka, General Investments d.o.o.
13. 8. 2021, 08.12
Deli članek:

V času izjemno nizkih obrestnih mer je varno in donosno naložbo skoraj nemogoče najti. Nekatere banke so že uvedle bančne ležarine in negativne obresti za depozite gospodinjstev, kar pomeni, da vaši prihranki na banki počasi plahnijo, namesto da bi se povečevali.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka

Uvajanje negativnih obrestnih mer je potrošnike spodbudilo k temu, da imajo večinoma prihranjen denar doma ali v kakšni drugi bolj tvegani obliki naložbe. Ravno zaradi tega je zaščita varčevalcev ob uvedbi negativnih obrestnih mer v teh časih zelo pomembna.

Čas za varčevanje res ni najboljši, vendar to ne pomeni, da varčevanje ni smiselno – pomembno je varčevati za svojo finančno varnost in dosego ciljev.

Osnove varčevanja

Kako se torej lotimo varčevanja? Naredite pregled vseh svojih prihodkov in izdatkov na mesečni ravni. Poiščite morebitne prihranke in izračunajte, kolikšen znesek bi lahko namenili varčevanju vsak mesec.

Postavite si cilje, za katere želite varčevati (zlata rezerva, počitnice, nakup avtomobila ali stanovanjske opreme, prenova stanovanja, pokojnina …) in jih časovno razporedite. Okvirno si lahko izračunajte, kdaj lahko posamezen cilj dosežete s svojim tempom varčevanja.

Varčujte redno, pa čeprav z nizkimi mesečnimi zneski. Sredstva za varčevanje namenite takoj, ko prejmete plačo ali pokojnino in ne na koncu po načelu »kar ostane«. Znesek, namenjen varčevanju, ločite od preostalega denarja (odprite si varčevalni račun).
Varčevanje in upravljanje denarja naj bo družinski projekt – pomembno je, da so v projekt vključeni tudi otroci in da jih naučite samostojnega ravnanja z denarjem ter jim razložite osnove finančne pismenosti.

Ne sklepajte varčevanj, za katera niste prepričani, da jih razumete. Preden se odločite za posamezen varčevalni produkt, natančno preglejte vso dokumentacijo in šele nato podpišite pogodbo.

Izdelan varčevalni načrt preglejte vsaj enkrat letno in ga po potrebi tudi prilagodite.

Obročno varčevanje – za disciplinirano doseganje zastavljenih varčevalnih ciljev

Za dosego posameznih finančnih ciljev je najbolj primerno mesečno (obročno) varčevanje, ki ga lahko uporabite tudi za oblikovanje svoje »zlate rezerve«. Najbolje je, da se z banko dogovorite za mesečna vplačila za določeno obdobje – od nekaj mesecev pa vse do nekaj let. Pri izbiri višine obroka mesečnega varčevanja, poleg časa, ki bo za to potreben, in zneska, ki ga potrebujete, upoštevajte tudi svoje finančne zmožnosti. Zato je nujno potreben predhoden pregled lastnih financ.

Rentno varčevanje – za dodatne prihodke v prihodnosti

Rentno varčevanje je zelo podobno obročnemu varčevanju, kjer določeno obdobje vsak mesec vplačujete dogovorjen znesek. Mesečni zneski varčevanja se gibljejo nekje od 20 EUR dalje, varčevalne dobe pa so daljše – tudi do 30 let. Vendar rentno varčevanje ponuja le peščica bank v Sloveniji.

Depoziti – za že privarčevan denar, ki ga nekaj časa ne boste potrebovali

Depozite oziroma vezavo denarja za določeno obdobje ponujajo vse banke. V veliki večini primerov lahko depozite sklenejo tudi nekomitenti, kar pomeni, da je smiselno denar vezati v banki, ki ponuja trenutno najvišje obresti za depozite.

Vzajemni skladi – za napredne varčevalce, ki so pripravljeni varčevati dolgoročni in sprejeti določeno stopnjo tveganja

Pri izbiri katerega koli varčevanja je v prvi vrsti pomembno, da ga razumemo. To pomeni, da moramo v lastno znanje o financah vložiti kar nekaj časa in truda. Vse to je še toliko bolj pomembno predvsem pri kompleksnih in tveganih produktih, kot so naložbe v vzajemne sklade in vrednostne papirje.

Avtorica članka: Dragana Veljić Pecman / finančna svetovalka, Generali Investments