Na seznamu obiskovalcev direktorja Finančne uprave RS so znani lobisti, odvetniki in politiki. Poudarek: Igor Bavčar državi po zadnjih podatkih dolguje okoli 1,6 milijona evrov. Gre za neplačani davek, ki mu ga je Furs odmeril pri spornih transakcijah. 

Ivan Simič se je dober mesec po imenovanju za začasnega direktorja finančne uprave (Furs) v svoji pisarni sestal z Igorjem Bavčarjem, pravnomočno obsojenim zapornikom, ki je že dlje časa pri vrhu seznama največjih davčnih dolžnikov. 

To je razvidno iz evidence Simičevih obiskov na generalnem finančnem uradu, ki smo jo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja pridobili od Fursa. Zanjo smo zaprosili, ker se Simič od imenovanja na čelo Fursa otepa očitkov o konfliktu interesov. Še vedno je namreč lastnik davčnosvetovalne družbe Simič & partnerji, ki zastopa več podjetnikov in fizičnih oseb v davčnih postopkih, zato smo želeli preveriti, ali je koga od njih na Fursu tudi osebno sprejel. Simič je sicer takoj po tem, ko je prišel na položaj, poudaril, da tega konflikta interesov ni. Pri tem se je skliceval na mnenje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Prav tako je zatrdil, da podrejenim na Fursu ne bo narekoval, kako naj odločajo. 

Ivan Simič
STA
Na seznamu Simičevih obiskovalcev so znani lobisti, odvetniki in politiki.

Kot so pojasnili na Fursu, se vsi obiski zabeležijo na recepciji urada oziroma v tajništvu. »Na ta način želi mag. Simič doseči maksimalno transparentnost srečanj,« so pojasnili na Fursu. Na seznamu Simičevih obiskovalcev so znani lobisti, odvetniki in politiki. Toda na njem najbolj izstopa Bavčar, nekdanji minister za notranje zadeve in prvi mož Istrabenza, ki je bil pozneje pravnomočno obsojen na sedem let zapora zaradi pranja denarja. Kazen trenutno prestaja na Dobu.  

dolžnik
Furs
Furs, Igor Bavčar

Bavčar na Fursu, ki ga toži za dolg

Bavčar je Simiča na sedežu Fursa obiskal v tem mesecu. Kdaj natančno, ni znano. Prav tako ne, kaj je bila tema njunega sestanka. Na Fursu so nam pojasnili le, da sta se pogovarjala »o vsebinah, za katere je pristojna Finančna uprava RS«. 

Bavčar državi po zadnjih podatkih dolguje okoli 1,6 milijona evrov. Gre za neplačani davek, ki mu ga je Furs odmeril pri spornih transakcijah, zaradi katerih je bil tudi obsojen. Šlo je za posle s preprodajo delnic Istrabenza, s katerimi so Bavčar in sodelavci leta 2007 zaslužili več kot 24 milijonov evrov, denar pa želeli porabiti za lastninjenje koprskega finančnega holdinga. Furs poskuša davek, ki ga je odmeril Bavčarju, v zadnjih letih na vsak način izterjati tudi z zasegom premoženja Bavčarju in njegovi družini. Večino vrednejšega in vidnega premoženja je Bavčar že prenesel na varno – med drugim hišo v ljubljanskih Murglah in posestvo v Starem trgu pri Ložu. 

Furs mu je uspešno zasegel pol milijona evrov vredno terjatev do nekdanjega člana nadzornega sveta Istrabenza Bojana Korsike. Že leta 2017 mu je odvzel gozdove in njive na Notranjskem. Pri tem Bavčar ves čas poudarja, da je tožba Fursa nesklepčna, nelogična in neživljenjska. »Celotna zadeva je zelo nenavadna. Vse so mi vzeli, hkrati pa zahtevajo, da od tega, kar so mi vzeli, plačam še dohodnino,« je opozarjal Bavčar, ki mora po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Do danes Furs še ni zahteval Bavčarjevega osebnega stečaja. 

Kaj o srečanju pravijo na Fursu

Na Fursu so poudarili, da Bavčarjev pogovor s Simičem ni imel povezave z njegovim postopkom pred Fursom. Toda Bavčar, ki je v domači javnosti postal sinonim za privatizacijskega tajkuna, si že celotno obdobje tretje vlade Janeza Janše prizadeva povrniti ugled.

Udeležil se je proslav in dogodkov ob 30. obletnici osamosvojitve. Na prireditvi ob obletnici ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite je bil celo slavnostni govornik, na njej pa je igral policijski orkester. Pojavljal se je v medijih, kjer je priznal (del) odgovornosti za propad Istrabenza in razprodajo svojega premoženja, a še vedno zanika vsakršno kazensko odgovornost. Iz zaporniške celice se mu je uspelo vrniti tudi v gospodarstvo. Kot svetovalec pomaga podjetju Dana iz Mirne v lastiFranca Freliha, ki se omenja med možnimi kupci družbe Vinakoper.

Medtem ko je Bavčar dolgoletni Janšev osebni prijatelj, ima Simič v času te vlade tudi velik formalni vpliv. Po imenovanju na čelo Fursa še vedno vodi vladni strateški svet za debirokratizacijo, ki pripravlja zakonodajo, po kateri se bo moral ravnati Furs. Je nadzornik Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja. Od lani sodeluje pri delu vladne svetovalne skupine za pripravo paketov protikoronske zakonodaje, ki jo vodi  

Evropska poslanka SDS in Počivalškov lobist

S kom vse se je sestal Simič? Julija ga je obiskala evropska poslanka iz SDS Romana Tomc. Njegov gost je bil tudi Miloš Čirič, nekoč eden glavnih lobistov hrvaškega Agrokorja pri njegovem naskoku na Mercator, ki zdaj dela za ministra za gospodarstvo in prvaka SMC Zdravka Počivalška. Skupaj s Sebastjanom Jeretičem bo vodil predvolilno kampanjo stranke, ki ima še iz časa Mira Cerarja na računu več kot 600.000 evrov, a je že dlje pri dnu javnomnenjskih anket. Na ministrstvu uradno vodi delovno skupino za gospodarsko rabo konoplje.

Na Simičeva vrata je potrkal tudi Dušan Korošec, eden bolj znanih slovenskih odvetnikov, ki je med drugim skrbel za posle zdaj že pokojnega prvega moža SCT Ivana Zidarja in drugih vplivnih gospodarstvenikov. Obiskali so ga tudi direktorica ljubljanske mestne upraveUrša Otoničar, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeveFranc Kanglerin zdaj že nekdanji namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK)Uroš Novak, ki je včeraj odstopil s položaja, saj bo prevzel vodenje Finančnega urada Koper. Pred tem je Novak kot dolgoletni vodja preiskovalno-analitskega oddelka v sektorju za nadzor na generalnem davčnem uradu koordiniral njegovo delo v zadevah Janković in čista lopata. 

Pri Simiču so se julija zvrstili obiski še nekaterih drugih vidnih ali manj znanih posameznikov. V njegovi pisarni sta bila med drugim tudi Metod Hladnik in Damjan Kosec. Osebi z istim imenom sta imeli v lasti podjetja, ki so po propadu za seboj pustila davčni dolg. Konec leta 2018 je tako na zahtevo Fursa v stečaju končalo podjetje Omnikom iz Trbovelj, ki je bilo v lasti Metoda Hladnika. Kolikšen je bil njegov davčni dolg, nikoli ni bilo javno objavljeno, saj je imel Omnikom prazno stečajno maso. Podobno se je zgodilo s podjetjem Estoritve iz Ljubljane, ki je bilo v lasti Damjana Kosca. V začetku leta 2016 je končalo v stečaju, največji upnik pa je bila finančna uprava z nekaj več kot 11.000 evri terjatev. Njegov stečajni postopek se je zaključil v manj kot letu dni brez poplačila upnikov.