Začnite finančno načrtovati

Kako lahko uspešno poskrbimo za svojo finančno varno prihodnost?

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka, General Investments d.o.o.
13. 6. 2021, 19.10
Deli članek:

O svoji prihodnosti začnite razmišljati že danes, kajti vse je odvisno od vas. Finančno načrtovanje je zelo pomemben del varne prihodnosti, ker nam omogoča lažje in učinkovitejše zasledovanje zastavljenih ciljev.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka

Za uresničitev zastavljenih ciljev pa moramo biti potrpežljivi in zelo vztrajni. Pomembno je, da se pri naložbah ne prepustimo čustvom in da se načrtovanja lotimo disciplinirano in preudarno.

Poiščite najučinkovitejše varčevanje zase

Več boste lahko privarčevali, če se boste naučili ravnati in upravljati denar. Poznamo veliko različnih oblik varčevanja, zato izberite tisto, a katero boste uresničili vaše cilje in želje. Varčevanje v vzajemnih skladih je lahko prava izbira za uresničitev želja in dosego finančnih ciljev za varno prihodnost. Z rednim mesečnim vplačevanjem v varčevalne načrte preko DZU-jev, lahko že z nizkimi mesečnimi zneski dosežemo zastavljene cilje, kot so dodatek k pokojnini, štipendija za šolanje otrok, obnova stanovanja, menjava avtomobila ali kakšen drugi finančni cilj, ki smo si ga zastavili.

Najučinkovitejša strategija varčevanja – Vzajemni skladi

Načrtno investiranje je ena izmed najuspešnejših strategij. Načrtno investiranje v vzajemne sklade predstavlja odlično naložbeno prihodnost in dopolnitev k ostalim oblikam varčevanja. Omogoča namreč posredno varčevanje v vrednostne papirje (delnice in obveznice), ki na dolgi rok prinašajo višjo pričakovano donosnost, kot pa varčevanje na banki, kjer so trenutne obrestne mere ničelne oziroma tudi negativne.

Skladi v primerjavi z vlaganjem neposredno preko borze predstavljajo večjo varnost, kajti sredstva, katera upravljajo izkušeni finančni strokovnjaki so razpršena med več različnih vrednostnih papirjev in naložbenih razredov. Tudi iz stroškovnega vidika so vzajemni skladi učinkoviti, saj so sredstva v skladih likvidna. Lahko jih delno ali v celoti izplačamo kadarkoli v času varčevanja. Najučinkovitejša strategija vlaganja v vzajemne sklade je redno in dolgoročno varčevanje, ker je vlaganje v vzajemne sklade dinamičen proces.

Zakaj je pomembno vlagati tudi v času negotovosti in kdaj je pravzaprav pravi čas za vlaganje?

Veliko vlagateljev skrbijo nihanja na kapitalskih trgih, vendar je vlaganje v vzajemne sklade v primeru, da varčujete na dolgi rok, relativno varna oblika varčevanja. Za vlaganje v vzajemne sklade je vedno pravi čas – nikoli ni prepozno. Nihanja na kapitalskih trgih pa so povsem normalen pojav. Pomembno je, da ohranimo fokus na svojih zastavljenih ciljih in da se v časih krize ne ustrašimo in nadaljujemo z varčevanjem, kajti samo tako si lahko zagotovimo finančno stabilnost tudi za prihodnost. V obdobju korekcije na kapitalskih trgih kupujemo enote premoženja po nižjih vrednostih, zato je kriza velikokrat priložnost za preudarne vlagatelje. Vlagatelji na tak način dosegajo ugodno povprečno nakupno vrednost enote premoženja in posledično višjo donosnost vplačanih sredstev. Redno mesečno vplačevanje na dolgi rok ali varčevanje v okviru varčevalnega načrta so največja zaščita pred borznimi padci.

Kako se lotiti vlaganja v vzajemne sklade in kdo vse lahko vlaga v vzajemne sklade?

V vzajemne sklade lahko vlaga praktično kdor koli. Tisti, ki so se komaj zaposlili, kot tudi tisti, ki že razmišljajo o upokojitvi ali dodatni pokojnini. Za vlaganje v vzajemne sklade niso potrebni visoki vložki. Zato je ta oblika varčevanja primerna za vse, ki se zavedajo, kako zelo pomembna je finančna rezerva, in ki načrtujejo svojo varno prihodnost.

Vzajemni skladi bi morali biti sestavni del vsakega finančnega portfelja posameznika, saj lahko v sklade vplačujemo in plemenitimo svoje premoženje že z nizkimi mesečnimi zneski. Vedeti pa moramo, da je pri varčevanju v vzajemnih skladih pomembna ročnost, ker se kapitalski trgi gibljejo nepredvidljivo ciklično. Ravno zaradi nepoznavanja delovanja kapitalskih trgov in področja vzajemnih skladov se v ta nepredvidljivi svet marsikateri vlagatelj ne upa podati. Za vse takšne varčevalce svetujemo, da si pred začetkom varčevanja poiščejo strokovni nasvet pri za to usposobljenih finančnih svetovalcih. Finančni svetovalec bo posameznemu vlagatelju, glede na njegove potrebe, preference, odnos do tveganja, ročnost varčevanja, … pomagal pri izdelavi osebnega finančnega načrta in optimalni ter pravilni odločitvi glede varčevanja za varno prihodnost.

Ker želimo z vami deliti naše znanje in izkušnje, vas vsekakor vabim, da se udeležite brezplačnega finančnega webinarju, ki ga bo naša družba Generali Investments organizirala na temo Inflacije 5 glavnih vprašanj in odgovorov oziroma, Kaj bi se o inflaciji morali naučiti v osnovni šoli pa se nismo. Prijavite se lahko na tej spletni strani. Toplo vabljeni!

Avtorica članka: Dragana Veljić Pecman / finančna svetovalka, Generali Investments