Slaba novica za davčne oaze

Zgodovinski korak k obdavčitvi multinacionalk

G.G./STA
5. 6. 2021, 14.51
Posodobljeno: 5. 6. 2021, 14.59
Deli članek:

Finančni ministri skupine največjih industrijskih držav G7 so na srečanju v Londonu dosegli dogovor o globalnem davku na dohodke multinacionalnih podjetij v višini najmanj 15 odstotkov.

Profimedia
Zaprte poti v Cornwallu zaradi srečanje G7.

"Po letih razprav so finančni ministri G7 dosegli zgodovinski dogovor o reformi globalnega sistema obdavčitve, da bi ga pripravili na globalno digitalno dobo," je v video izjavi, objavljeni na Twitterju, dejal britanski finančni minister Rishi Sunak.

Svetovne sile si že dlje časa prizadevajo, da bi multinacionalke, ki delujejo v veliko državah, v teh tudi pravično plačale davek. Trenutno lahko ta podjetja ustanovijo podružnice v državah z razmeroma nizko obdavčitvijo dohodka pravnih oseb in tam prijavijo dobičke. Tako plačujejo davek po stopnji v teh državah, tudi če dobiček v glavnem izvira iz prodaje na drugih trgih, poroča BBC.

Izjava po zaključku srečanja ministrov Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA navaja, da se države zavezujejo h globalnemu davku v višini vsaj 15 odstotkov, ki se bo obračunaval v vsaki državi posebej. Skupina upa, da bo dokončni dogovor dosežen na julijskem srečanju finančnih ministrov skupine G20, še navaja izjava.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je dogovor o davku označil za dobro novico za pravičnost in fiskalno solidarnost ter slabo novico za davčne oaze. "Podjetja se ne bodo mogla več izogibati fiskalnim obveznostim s tem, da svoje dobičke zvito preusmerjajo v države z nejasno davčno strukturo," je dejal Scholz.

Francija je dogovor označila za "zgodovinski korak" in napovedala, da si bo prizadevala za "najvišjo možno" stopnjo tega davka.