Gospodarstvo

Investicije v negotovih časih - strah je vedno slab svetovalec

Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments
9. 5. 2021, 13.11
Deli članek:

Korona virus še naprej povzroča negotovosti na svetovnih borzah. Tečaji nihajo, malo gor, malo dol, vendar izgubam vrednosti vedno sledi okrevanje. Jasno je tudi, da obstaja kljub cepivu proti Covidu – 19, velika zaskrbljenost zaradi mutacij virusa in s tem učinkovitosti cepiva. Številni vlagatelji se počutijo negotovo in zato nenehno tehtajo, kako velik bo učinek na gospodarstvo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka, Generali Investments

Kako naj se investitorji odzovejo na borzne vzpone in padce?

V takšnem položaju je najboljša taktika, da se na nihanja tečajev ne odzovete impulzivno, ker so vzponi in padci del normalnega borznega delovanja in dolgoročno ne bodo imeli vpliva na vaše premoženje. Dejstvo je, da so kapitalski trgi vedno bili in bodo podvrženi volatilnosti, kar pomeni, da vrednost vaše naložbe nenehno niha. To še posebej velja za delnice in obveznice, s katerimi se vsak dan trguje na borzi. Pri ciljno usmerjeni naložbeni strategiji velja rek, da je strah slab svetovalec. Kdor ob padcih tečajev panično prodaja svoje naložbe, skoraj zagotovo to počne z izgubo. Takšni vlagatelji pogosto tvegajo, da ne bodo investirani, ko bodo tečaji ponovno rasli. S takšnim načinom investiranja boste na kapitalskih trgih deležni le slabih faz borznih trgov: prodajate z izgubo, ko tečaji padajo in znova kupite delnice, ko se cene zvišajo. Vlagatelji, ki tudi v slabih fazah trga niso investirani, imajo na dolgi rok zagotovo veliko nižji donos kot, če bi ostali investirani.

Pred sabo imejte cilj svoje naložbe

Za vse, ki želijo uspešno investirati, je pomembno, da ostanejo mirni in imajo pred očmi svoj cilj. Dolgoročna naložba, kot je npr. varčevanje za pokojnino, hišo, potovanje ali za otroka, bo dolgoročno okrevala v skladu z razvojem trga. Preteklost nam kaže, da po vsakem padcu, tečaji vedno okrevajo. Zato je dolgoročno razmišljanje najboljša strategija za vašo naložbo. Razvoj kapitalskih trgov skozi leta, nam na splošno kaže pozitivno sliko.

Investitorji, ki so spomladi 2020 izkoristili trend upadanja na trgu za dodatne naložbe, sedaj, kljub nihanju na borzi, beležijo visoke donose. Takšno vlaganje imenujemo proticiklično. To je priznana strategija, ki jo že dolga leta uporabljajo izkušeni vlagatelji.

Z mesečnim varčevanjem pridobite tudi v času krize

Vlagatelji, ki mesečno varčujejo v vzajemnih skladih, ne glede na borzno situacijo, na dolgi rok zagotovo pridobijo. V času padanja tečajev boste za enak mesečni znesek pridobili več enot premoženja in tako v prihodnosti imeli, ko bodo trgi okrevali, koristi od poceni pridobljenih enot vzajemnih skladov. Ne glede na trenutno situacijo na trgih morate biti disciplinirani in res redno mesečno odvajati znesek v sklade. Tako se vam bo čez čas oblikovala povprečna cena vaše naložbe.

Izkoristite prednosti globalnih portfeljev

Trenutne razmere na borzah kažejo, kako pomembna je dobra razpršenost naložb, ki jo lahko dosežemo z vlaganjem v globalne delniške sklade. Tisti vlagatelji, ki svojega denarja ne nalagajo v posamezne delnice oz. panoge ali regije, temveč ga razpršijo tako rekoč po vsem svetu, so lahko tudi v kriznih razmerah veliko bolj mirni in sproščeni.

Borzni guru Kostolany za uspeh svojih naložb pravi: "Dva krat dva ni štiri, ampak pet minus ena. In preprosto moraš imeti živce, da zdržiš minus ena."

Da bo vaša naložba dobro zdržala tudi korona krizo, je zelo pomembno, da imate globalno razpršen portfelj, jasno zastavljen cilj in na razpolago dovolj dolgo časovno obdobje.

Avtorica članka: Lidija Selič / finančna svetovalka