Gospodarstvo

Novoletne zaobljube - ali veste, kam odteka vaš denar

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments
11. 1. 2021, 14.28
Posodobljeno: 11. 1. 2021, 14.30
Deli članek:

Ena od stvari, ki jih počnemo na začetku leta je, da se zazremo v naše preteklo leto, ga ocenimo in preudarno pogledamo v novo prihajajoče leto. Ob tem si zadamo kopico novih zaobljub in velikokrat pomislimo tudi na naše prihajajoče finančne cilje ter kako jih zastaviti, da obogatijo naša življenja. Gre za vsakoletno tradicijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments

Seveda si ob tem postavite finančni cilj na način, da bo v novem letu obogatil vaše življenje. Ob tem se morda vprašate kako? Če želite ugotoviti, kako si postaviti ta cilj, morate najprej vedeti, kaj z denarjem želite doseči, torej namen. Denar je sredstvo, ki ga lahko uporabljamo, da nam pomaga ustvariti življenje, kot si ga želimo. Res je potreben čas, da pridemo do točke, da si z denarjem situiramo življenje po svojih željah in zmožnostih, ampak prav zato moramo vseskozi imeti svoje cilje za dosego želenega.

Se boste v novem letu izognili neprijetnemu občutku zaključku meseca, ko je denarnica prazna, vi pa ne veste, kam je šel denar?
Najprej si postavite nekaj vprašanj, ki vam lahko pomagajo pri postaviti finančnega cilja. Na primer, ali želite načrtovati vašo prihodnost v takšni smeri, da boste lahko kupili stanovanje, hišo ali le zamenjali osebni avtomobil? Si želite izboljšati vaše finance tako, da se znebite dolgov ali finančno stanje načrtovati tako, da boste skozi leto prihranili denar? Ste ob tem že poskrbeli za vašo pokojnino, da preudarno varčujete in investirate že zdaj? Ali vam vaš denar omogoča izpolnjevanje vaših osnovnih potreb? Ali veste kam odteka vaš denar – tako da se boste v novem letu izognili neprijetnemu občutku zaključka meseca, ko je denarnica prazna, vi pa pravzaprav niti ne veste, kam je šel denar? Ali vam finančno stanje omogoča tudi potovanja in raziskovanja sveta in vas s tem bogati? Pri tem ima seveda vsak posameznik različne prioritete in svoje želje, ki se razlikujejo glede na prioritete in želje vaše širše družine in prijateljev. Ne glede na to, pa vedno začnite pri sebi, torej katere so vaše prioritete in se ob tem odločite, kaj je za vas najpomembnejše. Vaši cilji morajo izhajati iz vas samih, torej iz vašega okolja, ki kažejo na to, kdo ste in kaj je najbolj pomembno za vas.

Postavite si finančni cilj

Poskusite si postaviti finančni cilj tako, da preprosto začnete varčevati in da vaši prihranki rastejo počasi. Varčevanje dobi smisel, ko si postavimo cilj, kot na primer, kaj želimo s privarčevanim denarjem doseči. Torej, da veste, za kakšen namen varčujete in koliko želite privarčevati. Ne glede na to, kako dolgo bo trajalo doseganje vašega zastavljenega finančnega cilja, je pravi čas za začetek zdaj. Prej, kot boste naredili načrt varčevanja za finančni cilj, prej ga boste lahko dosegli. Svoje prihranke lahko tudi oplemenitite. Za dosego tega cilja vam lahko pomagajo vzajemni skladi, ki so sestavljeni iz različnih naložbenih razredov in za katere se preudarno odločite. S pametno naloženim denarjem boste svoje cilje lažje dosegli.

Veste, kako upravljate z vašim denarjem?

Če želite postaviti finančne cilje tako, da vam obogatijo življenje dolgoročno, morate vedeti in ob tem določiti, kako želite živeti vaše življenje – ter to dosegati glede na vaše finančne zmožnosti in navade. Četudi se kdaj počutite, da z vašim ciljem niste uspeli, lahko vedno znova poskusite. In prej ko ponovno začnete, bolje se boste počutili. Ne čakajte na določen rok, da boste nadaljevali z naslednjo stopnjo k dosegu želenega. Namesto tega sprejmite, kar morate storiti za dosego kratkoročnega ali dolgoročnega želenega cilja in začnite od začetka že na prvi točki k dosegi le-tega. Vsi stremimo k napredku in razvoju, tako na osebnem področju kot tudi na področju svojih financ. To vključuje tudi način, kako upravljamo z denarjem, torej ali poznamo svoje izdatke, trošimo denar pametno, varčujemo za pokojnino in preudarno plemenitimo privarčevana sredstva. Še naprej se razvijajte tako osebno kot finančno, imejte cilje, želje, svoje zaobljube in upravljajte vaš denar na način, ki vas bo približal k smeri boljšega življenja za vas in možnosti so, da boste videli tudi vaš pozitiven napredek, ki vam bo obogatil vaše življenje. Želim vam srečno in uspešno novo leto.