Gospodarstvo

Ko se čustva srečajo z razumom

Lidija Selič, finančna svetovalka, Generali Investments
15. 3. 2020, 11.05
Deli članek:

Iz lastnih izkušenj vemo, da obstaja veliko psiholoških vzorcev, ki vplivajo na naše odločitve. Še posebej, ko gre za denar, se mnogi ljudje obnašajo neracionalno. Naša čustva, nagnjenja in tudi družbeni vplivi, pa izkrivljajo naše mišljenje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka, Generali Investments

Se spomnite filma Wall Street? Gordon Gekko je zvit špekulant, ki uteleša eno največjih nevarnosti vlaganja: pohlep. Gekko gledalcu daje občutek očaranosti nad borzami in jasno sporočilo, da lahko vsakdo postane milijonar na borzi. Njegov odgovor na vprašanje, koliko denarja želi, je: "Več." Ali obstajajo triki, ki se jih vlagatelji danes lahko naučijo od izmišljene osebe, ki jo igra Michael Douglas?

V nadaljevanju bomo pogledali napake v razmišljanju, ki nam otežujejo sprejemanje pravilnih odločitev v zvezi z naložbami.

Pohlep nas slepi

Legendarni vlagatelj v filmu Wall Street pravi, da je pohlep dober. Res? Absolutno ne, saj pohlep izkrivlja naš pogled in zdrav razum ter je pogost krivec za neracionalne odločitve pri vlaganju. Pomislite, če vam kdo na primer ponudi argentinsko državno obveznico z 9-odstotnim donosom, brez kakršnega koli tveganja? Za razum se nam zdi dvomljivo. Toda možnost donosa 9 % v nas prebudi pohlep. In vlagatelji jo kljub temu zgrabijo - pogosto s kasnejšo izgubo.

S čredo ali razumom?

Ljudje smo razvojno gledano čredne živali. V čredi se še danes počutimo najbolj udobno. Če se obnašamo kot večina, se počutimo zaščitene. V šoli se nam zdi slaba ocena manj slaba, če polovica razreda tudi dobi slabo oceno. Raje imamo polno restavracijo v letovišču in se izogibajmo praznim mizam sosednje restavracije. Ljudje se veliko lažje soočajo z napačnimi odločitvami, sprejetimi v skladu z večino.

Kaj pa vlagatelji?

Za določen čas je lahko vredno hoditi s čredo, toda slej ko prej pride do točke, ko čreda podcenjuje tveganja. V tej fazi skoraj ni podpornikov mnenj posameznikov. Pretekli tečaji samo podpirajo domnevno logiko trenda, dokler se razpoloženje ne spremeni in trend obrne.

Strah vam začne najedati možgane

Seveda se večina vlagateljev jezi zaradi izgub na borzi. Naslednja izjava se morda sliši kot paradoks, vendar je bila že večkrat znanstveno dokazana: bolečina zaradi finančne izgube je veliko večja od veselja do zmage.

Investitorji se zaradi strahu pred izgubami močno nagibajo k varnim naložbam. Ta miselnost pa vlagatelje običajno ustavi na poti do uspešne naložbe. Začasna nihanja cen, za vlagatelja ne pomenijo nujno tveganja. Nasprotno - inflacija počasi razvrednoti kupno moč denarja na varčevalnih računih, ki v današnjih časih ne prinašajo več omembe vrednih obresti in tako ustvarjajo zanesljivo izgubo. Vlagatelji, ki ne želijo nič tvegati, morajo razumeti, da v trenutni fazi nizkih obresti, brez sprejemanja tveganj, ne morejo pričakovati niti ohranitve vrednosti denarja. Umetnost je v tem, da zavestno prevzamete tolikšno tveganje, ki je v skladu z vašo lastno toleranco do tveganja, saj boste le tako lahko prevzeli nadzor nad vašo naložbo.

Večja racionalnost je ključ do uspeha

"Pohlep je dober. Pohlep je pravi. Pohlep deluje," Gordon Gekko, Wall Street. S takšno držo je naslovni lik v filmu na koncu vse izgubil. Razum in čustva je težko uskladiti, še posebej, ko gre za denar. Torej, strah in pohlep vlagatelje pogosto spodbudita k neracionalnim odločitvam, ki preprečujejo uspešno vlaganje. Zato zagovarjamo več racionalnosti.

Dejstvo je - vlagatelji zaradi inflacije izgubijo realno kupno moč. Danes ni mogoče doseči dovolj privlačnih donosov brez sprejetja tveganja. Kdor ima možnost srednje ali dolgoročno investirati svoje premoženje, se ne sme v celoti odreči naložbam z višjimi donosi. Zato pogumno vstopite na kapitalske trge, izberite dobrega finančnega svetovalca, ki vam bo pomagal pri izbiri naložbe, ki bo primerna za vas.