Izvoz in potrošnja

Presenetljivi podatki iz Nemčije: "Dvomi se počasi spreminjajo v zaupanje"

G.G./STA
10. 12. 2019, 12.29
Posodobljeno: 10. 12. 2019, 12.40
Deli članek:

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je decembra močno okrepilo. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je glede na november porasel za 12,8 točke na 10,7 točke.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Gre za presenečenje, je rezultate pospremil direktor ZEW Achim Wambach, ki je občutno rast sicer pripisal upanju, da se bosta nemški izvoz in zasebna potrošnja razvijala močneje, kot je bilo predvideno doslej.

V minulih mesecih je kazalo, da so pred nemškim predelovalnim sektorjem težki časi, saj je upočasnjena rast svetovnega gospodarstva skupaj z negotovostjo začela vplivati tudi na močna izvozna podjetja.

A novembra so prišli presenetljivi podatki o nepričakovano visokemu zunanjetrgovinskemu presežku Nemčije v oktobru, o razmeroma robustni gospodarski rasti v EU v tretjem četrtletju ter stabilnem trgu dela v Nemčiji, je pojasnil Wambach. Tudi Nemčija sama se je v minulem trimesečju uspela izogniti recesiji.

"Dvomi se počasi spreminjajo v zaupanje," se je danes strinjal tudi analitik Jens-Oliver Nilkasch.

Optimistična je tudi slika gospodarskega položaja območja evra. Decembra se je namreč vrednost kazalca, ki odraža gospodarska pričakovanja, povečala za 12,2 točke na 11,2 točke, vrednost kazalca, ki odraža trenutni gospodarski položaj v evropski denarni uniji, pa za 4,9 točke na -14,7 točke.

ZEW v raziskavi okoli 200 analitikov in institucionalnih vlagateljev sprašuje o njihovi trenutni oceni gospodarskega položaja in njihovih pričakovanjih za prihodnje mesece.