Gospodarstvo

Finančna varnost in stabilnost sta pomembni, da mirno spimo

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
29. 9. 2019, 16.58
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 08.04
Deli članek:

Sodite med tiste, ki se težko odločajo za varčevanje ter se hkrati težko znajdejo v ponudbi varčevalnih in naložbenih produktov in posledično niste povsem prepričani ali sploh želite varčevati za varno prihodnost.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.

Prepričanja, ko se osredotočate na opravičevanje, zakaj ne počnete nečesa, kar bi bilo dobro za vas, v tem primeru varčevanje, imenujem omejujoča prepričanja. Kot že samo ime pove, vas nekaj omejuje na vaši poti do uresničitve. Ljudje me pogosto vprašajo, kako začeti varčevati. Mnogi pred tem pojasnjujejo, da imajo nizke oz. skromne dohodke, drugi preprosto porabijo več kot si lahko privoščijo s svojo plačo ali pokojnino. Varčevanje je zagotovo stvar, v katero se splača vlagati na dolgi rok, saj pomembno vpliva na boljšo, lepšo in bolj varno prihodnost. Hkrati nam omogoča tudi neko zavarovanje pred tveganji, ki jih prinaša življenje.

V tem trenutku ni pomembno, v kakšni situaciji se nahajate, kajti varčevati lahko začne prav vsak. Seveda, z omejitvijo. Če zaslužite povprečno slovensko plačo in razmišljate o "tistih milijonih", boste seveda rekli, da "se ne da". Prej ko začnemo varčevati, boljše je in več sredstev si lahko zagotovimo. Da bi začeli varčevati, potrebujemo le nekaj discipline, znanja, kam je najbolje vlagati svoj denar in majhne korake, usmerjene k vašemu cilju.

Naj naštejmo nekaj razlogov zakaj bi bilo dobro in odgovorno razmišljati o prihodnosti:

- poskrbeti za pokojnino oziroma dodatno pokojnino – rento - država vse bolj prelaga to obveznost na posameznika,
- zaščita pred izgubo službe, v primeru, da se nam kaj zgodi, da ne moremo več delati in opravljati dela, ki ustvarjajo prihodke,
- zaščita družinskih članov – skrb zanje (šolanje otrok – tudi naše brezplačno šolstvo ni ravno poceni),
- poskrbeti za lastno nepremičnino,
- ohranjanje osnovnega standarda, stroški se zvišujejo … itn.

Finančna varnost in stabilnost sta še posebej pomembni, da mirno spimo. Z varčevanjem lahko prav tako brez nepotrebnih in visokih stroškov kredita uresničujemo svoje cilje. Seveda so sredstva, ki so na voljo za varčevanje, omejena, pomembno pa je, da nam varčevanje preide v navado in da se ga lotimo sistematično.

Pomembno je, da varčevalni produkt, ki ga boste izbrali, ustreza vašim potrebam. Tako se lahko izognite položaju, ko na banki zaradi vezave ne bi mogli do potrebnega denarja in tudi, da bi prihranke oplemenitili z minimalnimi obrestmi. Na trgu obstaja vrsta različnih produktov, za lažje odločanje o njihovi primernosti za vaše cilje.

Vlagateljem so na voljo številne možnosti varčevanja, vendar se je v praksi izkazalo, da so vzajemni skladi na dolgi rok pameten izbor. Varčevanje v vzajemnih skladih je primerno za vse socialne in starostne strukture prebivalstva, zakonska reguliranost in preglednost poslovanja sklada pa omogoča, da takšna naložba velja za varno. Varčevanje v skladih ima tako kar nekaj prednosti pred neposrednim varčevanje v drugih produktih:

• Visoka likvidnost sredstev - sredstva v skladih niso vezana, vlagatelji jih kadarkoli izplačajo na transakcijski račun.
• Manjše tveganje za vlagatelja -sredstva sklada so razpršena v več različnih vrednostnih papirjih. Z večjo razpršenostjo naložb se veča varnost in znižuje tveganje celotne naložbe.• Nižji stroški - upravitelji skladov lahko premoženje vlagateljev razpršijo med večje število različnih vrednostnih papirjev z nižjimi stroški, kot to lahko stori večina vlagateljev. 
• Strokovno upravljanje. 
• Prihranek časa - Pri investiranju v sklade vlagatelji prihranijo čas, ki bi ga porabili pri neposrednem investiranju v vrednostne papirje. Izbiro vrednostnih papirjev in pripadajoče aktivnost tako prepustijo družbi, ki upravlja sklad. 
• Visoka preglednost poslovanja - Vrednosti točk skladov so dnevno objavljene v tečajnici. 
• Preprostost varčevanja - Varčevanje v skladih je v primerjavi z neposrednim varčevanjem v vrednostnih papirjih razmeroma preprosto, saj vlagatelju ni treba storiti drugega, kot da izbere ustrezen sklad, izpolni, podpiše pristopno izjavo ter na račun sklada nakaže denarna sredstva. 
• Davčne ugodnosti - Ključna prednost vlaganja v sklade je uvedba krovnega sklada, ki je vlagateljem prinesel odlog plačila davka na ustvarjeni kapitalski dobiček pri prehodih med podskladi krovnega sklada. Davčna obveznost zato nastopi šele ob izplačilu sredstev iz krovnega sklada. 
• Dostopnost- Varčevanje v skladih je dostopno pravnim, fizičnim in mladoletnim osebam.