Križ čez plastiko

Strunam in bramorjem vaše sadike ne bodo več teknile

S.R.
24. 9. 2018, 16.09
Posodobljeno: 25. 9. 2018, 11.43
Deli članek:

Plastična embalaža, ki jo po uporabi zavržemo, za okolje predstavlja vse večje breme. Je rešitev v biološko razgradljivih materialih, izdelanih iz odpadne hrane?

Profimedia
Bramorju bo bolj teknil lonček kot sadika.

Zamisel o biorazgradljivih cvetličnih lončkih, ki jih izdeluje mlado podjetje Evegreen s Koroške, se je porodila leta 2014, ko se je Eva, ustanoviteljica podjetja, med vožnjo po Dravski dolini zdrznila ob pogledu na »goro plastičnih lončkov v pravkar zasajenem nasadu hmelja.« Kot pojasnjuje Eva, je bil to njen prvi preblisk, gora plastike pa ji »ni in ni šla iz glave.« Vodila jo je torej misel, kako odpadne lončke nadomestiti s takšnimi, ki jih bo mogoče v zemljo zakopati skupaj s sadiko in ki posledično ne bodo predstavljali nevarnosti za okolje. Rezultat? Biorazgradljivi lončki, ki po vsaditvi sadike v zemljo služijo še kot gnojilo in zaščita pred zajedavci.

Prvo lopato so zasadili kar v družinskem podjetju, ki se ukvarja z brizganjem tehnične plastike za potrebe avtomobilske in elektro industrije. »Pomislila sem, da če kje, potem bi lahko eko lončke, ki bi lahko zamenjali te kupe plastike, poskusno izdelali kar pri nas doma. In zavoljo koroške trme smo z ekipo dolgo tuhtali, razmišljali, testirali, dokler nismo prišli do prvih eko lončkov, ki so po tednu dni razpadli. Sledile so ponovitve brizganj, testiranj, učenj,« pravi ter dodaja, da je letos prišel čas za samostojno pot. Eva, Domen in Roman so ustanovili podjetje Evegreen, s katerim zdaj nadaljujejo razvoj svoje zelene ideje, biorazgradljivim cvetličnim lončkom pa so kmalu dodali še biorazgradljive plastenke in piknik pribor.

Evegreen
Plastiko želijo nadomestiti z biorazgradljivimi materiali, izdelanimi iz odpadne hrane.

Najprej zaščita, nato razgradnja

Kot pojasnjuje Eva, je proteinski lonček v »večji meri izdelan iz grahovih proteinov ter dodatkov, kot so jajčne lupine, konopljina moka itd. Lonček ne vsebuje nikakršnih kemikalij. V zemlji razpade v roku od 1,5 do 2 mesecev.« Lonček, ki je dejansko tudi gnojilo, ima pred dokončno razgradnjo še eno pomembno vlogo, sadiko po vsaditvi namreč ščiti pred vrtnimi zajedavci. Ko ti »pridejo do lončka in začno kopati, ugotovijo, da je lonček zelo okusen, pravzaprav še bolj okusen kot sadika in sadiko pustijo nedotaknjeno. Po tednu dni jih premami vonj novih sadik na sosednji njivi. V tem času v lonček zvrtajo luknjo, vendar le površinsko,« opiše Eva, ki pa ne želi izdati podrobnejšega postopka izdelave, saj njihov izdelek še ni patentiran. Test trga je po njenih besedah sicer pokazal, da ljudje kupujejo lončke predvsem za vzgojo lastnih sadik paradižnikov in čilijev, za nakup pa se odločajo zlasti, ko iščejo učinkovito zaščito pred strunami in bramorji.

Iz odpadne hrane v bioplastiko

Eva glede postopka prišepne le, da so prve serije izdelali iz konzerv graha s pretečenim rokom uporabe. Serijska proizvodnja jih je nato prisilila, da ta postopek predelave odpadka v maso preskočijo, saj nimajo na voljo »vhodnih virov, sortirnice in avtomatiziranega procesa predelave. Zato smo posegli po nadomestku ter tako uspešno premostili ozka grla omenjene proizvodne.« »Gre za recepturo našega partnerja, ki je šele v razvoju,« pravi. Iz ene tone odpadne oziroma zavržene hrane lahko sicer izdelajo 20.000 kosov cvetličnih lončkov. »Vhodne surovine je potrebno sortirati, zmleti in dehidrirati ter jim nato primešati dodatke iz prehrambne industrije – ostalo pa naj ostane skrivnost,« pravi. Sicer pa je postopek predelave uporaben za vse vrste odvržene hrane, ki je bogata s proteini.

Evegreen
Mlado podjetje Evegreen sestavljajo Eva, Domen in Roman iz Mislinje.

Od lončkov do pribora in plastenk

Pri Evegreen so svojo ponudbo razširili še na piknik pribor in plastenke. Eva pravi, da so vsi njihovi izdelki v naravi 100-odstotno razgradljivi, tako da jih lahko »brez slabe vesti tudi pojemo.« Plastenke sicer izdelujejo iz koruznega škroba, po uporabi pa jih je treba odvreči med biološke odpadke. V industrijskih kompostirnicah jih nato predelajo v organski kompost. Med biološke odpadke ali pa na domači kompost po opravljenem poslanstvu roma tudi njihov biorazgradljiv pribor za piknik, ki je izdelan iz pšeničnih otrobov in služi kot alternativa priboru, izdelanemu iz plastike ali papirja. Kot pravi Eva, jih lahko »ponudite tudi na pokušino hišnim ljubljenčkom, ki jih obožujejo kot hrano.«

Gre torej za enega od odgovorov na vprašanje vse bolj perečega problema, ki ga nepotrebna plastična embalaža predstavlja za okolje, ali kot pravi Eva: »živeti želimo v svetu, kjer so vsi materiali nadomestljivi z biorazgradljivimi alternativami. Ker se zavedamo vedno bolj pereče problematike plastičnih izdelkov, predvsem tistih za enkratno uporabo, želimo na trg ponuditi široko paleto alternativnih produktov, ki so v naravi povsem razgradljivi. Pomembno je, da pravočasno pričnemo razmišljati o alternativnih proizvodih, saj kopičenje plastičnih izdelkov pušča za sabo katastrofalne posledice.«

Evegreen
Ekipa je nedavno razstavljala na mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju, kjer je navdušenje nad idejo izkazal tudi predsednik Slovenije Borut Pahor.